Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milanović: Hrvatskoj ne treba MMF

  ’U 2013. godini verujem u oporavak, verujem u rast, sve zavisi od nas, ne od rejting agencija, ne od sindikata’, kaže premijer hrvatske Zoran Milanović.

  Milanović ocenjuje da smanjenje rejtinga Hrvatske nije razlog za paniku, nego da se dodatno razmisli koje odluke treba doneti, i smatra da Hrvatskoj sada nije potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

  „U ovom trenutku mislimo da to nije potrebno i da možemo sami“, rekao je on.

  „Rekao sam bez euforije, ali i bez panike. Ako ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture radi na restrukturiranju čitavih mega-sistema, ako ministar finansija zaista uvodi red, a to mu niko ne može osporiti, i time mnogima staje na žulj, jer mnogi su odrasli u neredu i to je njihov humus, onda mi ih ne pada na pamet da menjam Vladu, nego ću im dati još dodatni vetar u leđa „, odgovorio je Milanović, istakavši da u 2013. godini veruje u oporavak.

  „U 2013. godini verujem u oporavak, verujem u nekakav rast. Sve zavisi od nas, ne od Beograda ili Pešte, nego od nas. Vlada je najodgovornija. Hrvatska narodna banka (HNB) može nešto , ali njen manevarski prostor je jako mali „, kazao je Milanović, koji se osvrnuo i na mogućnost dolaska MMF-a.

  „On može doći samo ako ih mi pozovemo. U ovom trenutku mislimo da to nije potrebno i da možemo sami. Ali, možda ovo nije loše kao upozorenje nekima u Hrvatskoj o tome kakvo je stvarno stanje. Ono je teško, izrazito teško. Nije panično , nije katastrofično, ali je vanredno, jer smo smatrali redovnim nešto što je trajalo godinama zdravo za gotovo. Moraćemo da se vratimo ciklusu rastai jedino rast garantuje posao. Veći problem je niska zaposlenost nego nezaposlenost. Imamo oko 350.000 građana na berzi, od toga realno oko 250.000 traži posao, ali ni jedno ni drugo nisu presudne kategorije. Presudno je što radi manje od 1.500.000 ljudi „, rekao je hrvatski premijer.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE