Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen zakon o rokovima plaćanja

  Skupština Srbije usvojila je Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama kojim se rok plaćanja za privatni sektor ograničava na 60 dana, a za državu na 45 dana.

  Zakon koji će početi da se primenjuje 31. marta 2013. godine, uvodi zatezne kamate, prekršajne kazne i kontrolu za odgovorna lica koja ne plaćaju.

  Javna preduzeća, lokalne samouprave i republički organi imaće obavezu da trezoru dostave izveštaj o preuzetim obavezama i ukoliko ih ne plate u roku biće obustavljena sva druga plaćanja dok ne izmire to dugovanje.

  Kazne za odgovorne – ministre, predsednike opština, državne sekretare, biće od 5.000 do 150.000 dinara.

  Skupština je usvojila i Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga koji predviđa takozvanu poresku amnestiju jer je utvrđeno da će onima koji izmire glavnicu duga biti otpisane kamate a preduzeća koja ne mogu da isplate ceo dug ali redovno počnu da
  plaćaju poreske obaveze imaće takođe mogućnost da im se otpišu kamate.

  Velike kompanije koje u roku od godinu dana budu svakog meseca izmirivale svoje obaveze, mala i srednja preduzeća u roku od dve godine, imaće mogućnost da im se otpiše zatezna kamata, a da glavnicu duga otplate na 24 rate.

  Prema podacima poreske uprave, dugovanja za poreze iznose 967 milijardi dinara od čega je 340 milijardi glavnica, a ostatak kamate.

  Usvojene su i izmene Zakona o deviznom poslovanju kojima se omogućava da se plaćanje vrši preko sistema plaćaja preko interneta čime se omogućava dolazak PayPal-a u Srbiju.

  Izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koje su takođe usvojene, predviđaju povećanje tog poreza sa 10 na 15 odsto, kao i uvođenje oporezivanja transakcija u takozvane „poreske rajeve“.

  Skupština je usvojila i izmene Zakona o akcizama kojima je određen plan povećanja akciza na duvanske i naftne proizvode do 2016.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE