Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanovništvo Srbije starije za dve godine

    U Srbiji živi 7,18 miliona građana, što ukazuje na smanjenje broja stanovnika, pokazali su objavljeni rezultati popisa stanovništva sprovedenog u oktobru prošle godine. Prosečna starost stanovnika Srbije je 42,2 godine. U odnosu na 2002. godinu, kada je sproveden prethodni popis, broj stanovnika Srbije je smanjen za 4,15%, a prosečna starost je povećana za dve godine. Kao razlozi za smanjenje broja stanovnika navedeni su negativan priraštaj i odlazak građana u inostranstvo.

    Prema podacima popisa iz 2011, udeo starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji je 17,4% a mlađih od 15 godina 14,3%.

    Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da podaci o starijima od 65 i mlađima od 15 godina ukazuju na depopulaciju zemlje i mali udeo dece u ukupnoj populaciji.

    „Udeo starijih od 65 godina je za više od tri procentna poena veći od udela mlađih od 15 godina“, rekla je ona i kazala da je prosečna starost stanovništva u Srbiji najveća u regionu južne i istočne Srbije.

    Lakčević je navela da je u južnoj i istočnoj Srbiji skoro svaki peti stanovnik stariji od 64 godine.

    Rezultati popisa iz 2011. pokazuju da najmanju prosečnu starost imaju opštine Tutin (32,1 godinu), Novi Pazar (33,5) i Sjenica (37), dok je najveća prosečna starost u Crnoj Travi (53,7), Gadžinom Hanu (52,5) i Svrljigu (50,6).

    U oko hiljadu naselja u Srbiji ima manje od 100 stanovnika, što je skoro svako peto naselje. Najveći broj tih naselja je u regionu južne i istočne Srbije, u kojima svako treće naselje ima manje od 100 stanovnika.

    Podaci iz najnovijeg popisa pokazuju da žene u Srbiji čine 51,3 odsto stanovništva i da je njihova prosečna starost nešto veća – 43,5 godina. Žene čine i većinu stanovništva u 120 od 160 opština u Srbiji.

    Od 160 opština u 25 je povećan broj stanovnika, među kojima su Novi Pazar, Novi Sad i devet beogradskih opština. Najviše stanovnika u poređenju s popisom iz 2002. godine izgubile su opštine Crna Trava, Gadžin Han i Svrljig.

    Gustina naseljenosti Srbije je 93 stanovnika po kvadratnom kilometru, a najgušće su naseljene niška opština Medijana i nekoliko beogradskih opština.

    Ljiljana Djorđević iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je da je prosečna starost stanovništva u Srbiji manja nego u Nemačkoj, Italiji, Austriji i Grčkoj, a da je približna prosečnoj starosti građana Slovenije i Finske.

    U poređenju sa susednim zemljama Srbija ima veću prosečnu starost stanovništva od Crne Gore i Hrvatske, a za BiH podaci ne postoje jer nije urađen popis, rekla je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE