Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS povećala referentnu kamatnu stopu

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je povećao referentnu kamatnu stopu sa 10,95 na 11,25 odsto.

  Kako se navodi u saopštenju NBS, u skladu sa projekcijom centralne banke međugodišnja inflacija je u novembru privremeno usporila rast, ali je njeno kretanje i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

  „Pri tome, preduzete mere fiskalne konsolidacije, koje su dale prve efekte, tek treba da pruže puni doprinos smanjivanju međugodišnje inflacije u narednoj godini“, istakla je centralna banka.

  Izvršni odbor je ocenio da je povećana dinarska likvidnost bankarskog sektora i odlučio da će promeniti smer glavnih operacija na otvorenom tržištu u pravcu povlačenja viška dinarske
  likvidnosti, kako se ne bi podstakao rast agregatne tražnje i preko toga ostvario uticaj na inflaciju i devizni kurs.

  Ocenjuje se da će na kretanje inflacije u najvećoj meri će uticati cene hrane i regulisane cene, kao i to da li će agregatna tražnja i ubuduće ostati ključni dezinflatorni faktor.

  Prema projekciji NBS, kako se navodi, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja do kraja 2013. godine.

  Ciljana inflacija za 2012, 2013, i 2013, prema memorandumu NBS, je četiri odsto, sa dozvoljenim odstupanjem od plus, munus 1,5 procentnih poena.

  Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 17. januara 2013. godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE