Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović: Struja i gas ne poskupljuju ni u januaru

  Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja i gas neće poskupeti ni u januaru i da će prethodno biti urađene socijalne karte za ugrožene građane i nov tarifni sistem.

  Ne treba licitirati sa procentom poskupljenja, kao ni sa datumom kada će se to dogoditi, rekla je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije i dodala da nadležni još nisu razgovarali o tome.

  Ističući da struja i gas neće poskupeti do kraja godine, ona je najavila da će socijalne karte za ugrožene biti završene do 31. decembra i da će po novom tarifnom sistemu, koji bi trebalo da bude gotov u januaru 2013, oni koji troše najviše struje za grejanje plaćati i najviše.

  „Ono po čemu se ova vlada i ministarstvo razlikuju od svih prethodnih jeste da smo mi tu da uradimo socijalne karte za socijalno ugroženo stanovništvo i novi tarifni sistem koji će biti mnogo realniji“, rekla je Mihajlović.

  Prema njenim rečima, to znači da će po novom tarifnom sistemu oni koji budu trošili „mnogo veće količine pre svega struje za grejanje“ plaćati veću cenu.

  „Socijalne karte za socijalno ugrožene potrošače će biti gotove do kraja ove godine, a za tarifni sistem očekujem da će biti gotov u toku januara“, rekla je Mihajlović.

  Ona je ponovila i „da cene struje i gasa treba da idu gore“ i da je to po svim kalkulacijama potpuno jasno svima“, objasnivši da „ne možemo da dozvolimo da EPS ili „Srbijagas“ budu oni koji će da trpe troškove zbog niske cene gasa ili struje“.

  „Svakako sledeće godine ide rast cene struje i gasa i to neće biti u januaru, a svako licitiranje sa cenom, datumom zaista nije niti realno, niti smo mi o tome razgovarali, niti smo pravili kalkulacije kada bi to moglo biti“, rekla je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

  Ona je navela i da je o zahtevu EPS-a za poskupljenje struje od 20 odsto danas prvi put čula, objasnivši da takav zahtev prvo treba da dođe u Agenciju za energetiku koja daje mišljenje, a potom vlada i ministarstvo energetike daju svoj stav.

  Ministarka smatra i da se po medijima mnogo više piše o procentima nego o realnom stanju EPS-a kao i o tome „šta ćemo da radimo sa onih najmanje 50 odsto građana koji ne mogu da plate svoj račun za struju“ a za koje će socijalne karte biti izrađene do kraja godine.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE