Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od 1.januara plaćaće se provizija za prodaju akcija

    Akcije Telekoma Srbija još se nisu zavrtele na berzi, a već je poznato da će se za njihovu prodaju plaćati razne naknade. Da bi vlasnici besplatno dobijenih akcija ove hartije iduće godine mogli da prodaju bez dodatnog troška, postojeći Zakon o pravu na besplatne akcije trebalo bi da bude promenjen, pišu Novosti.

    Rok za prodaju besplatnih akcija bez provizije, ističe 31. decembra ove godine. Već od 1. januara za prvu prodaju ovih akcija moraće da se plate razne naknade.

    “ Uobičajena brokerska provizija za sitne akcionare je jedan odsto. Međutim, tu ima i dosta drugih troškova: provizija berze 0,1 odsto, Centralnog registra hartija od vrednosti 0,1 odsto i banke od 0,2 do 0,5 odsto,“ objašnjava za Novosti Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe“.“ Takođe, postoje i fiksni troškovi koji se naplaćuju prilikom potpisivanja ugovora, davanja naloga, opoziva naloga…“

    Prema proceni Zvezdana Žarića, brokera i vlasnika sajta krediti.rs, ukupni troškovi prodaje besplatno dobijenih akcija će, najverovatnije, iznositi do dva odsto od ukupne vrednosti akcija. „Za akcije NIS i Aerodroma „Nikola Tesla“ trenutno ne može da se dobije mnogo više od 4.000 dinara, a to je još uvek nerealno mala cifra,“ ističe Žarić za Novosti. “ Iako je reč o prvoklasnim državnim kompanijama, cena njihovih akcija je izuzetno mala, a najveći problem za takvu cenu je državna ekonomija koja je u dubokoj recesiji.“

    Ukoliko građani akcije ne prodaju do Nove godine, dok je trgovina njima besplatna, postoje očekivanja da će njihova vrednost vremenom porasti, ali, prema proceni sagovornika lista, tek za nekoliko godina.

    „Ko ima strpljenja, neka čeka, neka ih ne prodaje. Cena će, izvesno je, rasti. Ipak, malo je verovatno da će vrednost akcija dostići realnu tržišnu cenu, koje bi za ovako jake državne kompanije, recimo, u Mađarskoj ili Hrvatskoj bile i do stotinu puta veće,“ zaključuje Žarić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE