Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji pada cena goriva

  Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su niže za 1,5 do dva dinara po litru nego pre sedam dana, pokazala je analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije.

  Evrodizel je u proseku jeftiniji za oko dva dinara po litru, a dizel D2 za 1,5 dinar.

  Benzini evropremijum BMB 95 i premijum BMB 95 su pojeftinili za 1,4 dinara, dok je cene autogasa ostala gotovo nepromenjena i niža je za 20 para po litru.

  Sve relevantne kompanije na tržištu Srbije, na osnovu čijih podataka se izračunavaju prosečne cene neftnih derivata, najviše su smanjile cene dizela. Pojeftinjenje goriva posledica je, pre svega, smanjenja cena derivata nafte i iz domaće proizvodnje i iz uvoza, a u prilog pojeftinjenju je išao i nizak kurs dinara u odnosu na dolar i evro u prethodnom periodu.

  Prometnici očekuju da će, ukoliko se zadrži trend pada cena biti zabeležen i izvesni oporavak potrošnje goriva na srpskom tržištu, jer su visoke cene, posebno kada se uzme u obzir i platežna moć gradjana i privrede, u velikoj meri doprinele smanjenju prometa goriva.

  Evro premijum BMB 95 na pumpama u Srbiji prosečno je koštao 160,97 dinara po litru, evrodizel 157,80 dinara, evro BMB 98 185,56 dinara, dizel D2 151,66 dinara, premijum BMB 95 151,73 dinara, a TNG 87,24 dinara po litru.

  Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su za oko tri odsto više od proseka cena u 11 zemalja okruženja, koje su obuhvaćene analizom UNKS-a. Cene derivata, izražene u evrima, po srednjem kursu nacionalnih banaka, prednjače u Grčkoj, Sloveniji i Madjarskoj, dok su tradicionalno na začelju liste Bosna i Hercegovina, Makedonija i Bugarska.

  Razlika od najniže do najviše cene goriva od zemlje do zemlje je 32 evrocenta za dizel gorivo, odnosno 48 za benzin. U najvećoj meri poziciju na listi opredeljuju nivo akciza i stopa PDV-a.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE