Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Renault-Nissan novi vlasnik Avtovaza

    Udružena kompanija Renault-Nissan je u Moskvi preuzela ruski Avtovaz, proizvodjača „lada“, uz ambiciju da sve tri marke – Renault, Nissan i Lada 2016. godine osvoje 40 odsto tržišta Rusije.

    Ugovor o tome je najavljen maja ove godine, a danas su ga u Moskvi potpisali direktor Renault-Nissan Karlos Gosn i ruski zvaničnici.

    Renault je još od 2008. vlasnik 25 odsto Avtovaza, što je platio milijardu dolara.

    Renault, drugi po veličini francuski proizvodjač automobila i njegov japanski partner formiraće zajedničku kompaniju pod nazivom „Savez Rostek Auto BV“ (Alliance Rostec Auto BV) s ruskim javnim preduzećem „Rostehnologij“ koje poseduje 36 odsto Avtovaza.

    Francusko-japanska alijansa mora da u fazama investira 23 milijarde rubalja (577 miliona evra).

    Gosn je rekao da je Rusija već treće po veličini tržište za Renault, posle Francuske i Brazila, da je „veoma profitabilno“ i „brzo raste“.

    On očekuje da ukupna prodaja automobila u Rusiji poraste sa oko 2,9 miliona vozila ove godine, na više od četiri miliona do 2020, što bi bilo najveće tržište u Evropi.

    Cilj Renaulta i Nissana je, da zajedno sa Avtovazom, svoj ukupan tržišni udeo od 30 odsto povećaju do 2016. godine na oko 40 odsto.

    Savez sa Avtovazom „omogućava da se postignu tri stvari: da se razvije Lada koja je prva marka na ruskom tržištu, da se stvori kapacitet za Renault i Nissan, i da Lada stekne pristup tehnologiji i aktivno saradjuje sa druge dve marke“, rekao je za AFP Bruno Anselen, direktor Renaulta u Rusiji.

    Predsednik Vladimir Putin je aprila svečano otvorio prvu zajedničku proizvodnu liniju Lade, Renaulta i Nissana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE