Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stiže mazut iz Robnih rezervi

    Zbog snežnih nanosa, otežana je doprema mazuta iz Robnih rezevi koji je toplanama od juče na raspolaganju. Teretnim vozilima zabranjeno je kretanje, ali, kako RTS saznaje, ne i cisternama koje prevoze mazut toplanama. Raste i potrošnja struje, ali ona neće poskupeti od prvog januara.

    U Majdanpeku, radijatore je ohladilo pucanje cevi na magistralnom toplovodu. U Priboju, grejanje je počelo tek popodne, jer je cisterna sa mazutom bila zavejana kod Kokinog Broda. Problema ima i u Novom Pazaru.

    Direktor Toplane Novi Pazar Bojan Biočanin kaže da je situacija u tom gradu izuzetno teška.

    „Skoro svaki dan imamo po jedan otkaz na distributivnoj mreži koji se trudimo da da saniramo u što kraćem roku. Imamo i nemogućnost potpisivanja ugovora sa Robnim rezervama zbog kamata koje u ovom mometu iznose negde 2 miliona 915 hiljada dinara“, kaže Biočanin.

    Prve količine iz robnih rezervi već su povučene, jer čak 33 od 58 toplana nemaju drugo rešenje.

    Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić kaže da je Vlada odobrila beskamatnu pozajmicu na period do godinu dana uz uslov da imaju izmirene obaveze u prethodnom periodu.

    „Tamo gde su toplane u blokadi ili imaju neizmirenih obaveza prema direkciji nosioci obaveza treba da budu opštine ili gradovi“, kaže Tasić.

    Sneg otežava i transport uglja, pa se većina građana oslanja na struju. Potrošnja struje veća je za četvrtinu, a ministarka energetike uverava da povećanja cena nema dok se ne urade socijalne karte i tarifni sistem.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE