Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankarski div zbog pranja novca plaća kaznu od skoro dve mlrd dolara

    Bankarski div HSBC objavio je da je pristao američkim vlastima da plati rekordnih 1,92 milijarde dolara u sklopu nagodbe u sporu u kojem se tereti za pranje novca za račun terorista i Irana.

    „HSBC je postigao dogovor s vlastima Sjedinjenih Država u vezi istraga o neprimerenom poštovanju zakona o borbi protiv pranja novca i o sankcijama“, stoji u saopštenju zajmodavca sa seduštem u Londonu.

    Zastupnici u američkom Kongresu optužili su u julu banku da Iranu, teroristima i trgovcima drogom omogućava pristup američkom finansijskom sistemu. Pododbor američkog Senata usvojio je kritički intoniran izveštaj o poslovanju britanske banke.

    Banka se obavezala na nastavak celovite saradnje s vlastima na jačanju mera poštovanja zakona nakon što je s američkim ministarstvom pravosuđa postigla „sporazum o odlaganju kaznenog gonjenja“.

    „Prihvaćamo odgovornost za greške koje smo počinili u prošlosti. Izrazili smo duboko žaljenje zbog njih i ponovo ćemo to učiniti“, naveo je u saopštenju izvršni direktor Stjuart Guliver.

    „HSBC je danas iz temelja drugačija organizacija od one koja je napravila te greške“, dodao je Gulliver.

    Banka je početkom novembra objavila da je rezervisala 1,5 milijardi dolara za novčane kazne povezane s pranjem novca u SAD-u. U julu ova banka platila je kaznu od 27,5 miliona dolara u Meksiku zbog nepoštovanja sistema protiv pranja novca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE