Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministri odobrili jedinstveni patent EU

  Ministri Evropske unije za industriju odobrili su formiranje jedinstvenog evropskog patenta, planiranog već 30 godina, čime se omogućuje jačanje konkurentnosti evropskih preduzeća.

  „To je istorijska odluka koja će podstaći inovacije i privredni rast“, rekao je evropski komesar za unutrašnju trgovinu Mišel Barnije.

  Danas, da bi patent bio evropski, mora ga proveriti i odobriti svaka od 27 država članica. Medjutim, u Sjedinjenime Američkim Državama i u Kini registracija patenta se obavlja u samo jednom koraku.

  To ima značajan uticaj na cenu evropskih patenata koji su 18 puta skuplji nego u SAD, i koštaju po 36.000 evra, a u SAD 2.000 evra. U Kini, cena regstracije patenta je samo 600 evra, rekao je Barnije.

  Posle pojednostavljenja procedure i uvodjenja jedinstvenog patenta, on će u Evropi najpre koštati 6.500 evra, a kasnije manje od 5.000 evra, rekao je Barnije.

  „To je znatno smanjenje opterećenja preduzeća, posebno malih i srednjih“, istakao je on.

  Evropski patent je rezultat saradnje 25 zemalja EU, a Španija i Italija su odbile da učestvuju jer patenti neće biti prevedeni i na njihove jezike, već će biti samo na tri službena jezika EU: nemačkom, engleskom i francuskom.

  Projekat jedinstvenog patenta bi olakšao zaštitu izuma u EU i značajno smanjio troškove. Odluku ministara treba da odobri Evropski parlament, a prvi evro-patent se očkuje iduće godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE