Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biznis varijante vladike Filareta

  Vladika Filaret po svemu sudeći zauzeće neslavno prvo mesto po biznis varijantama iza kojih ostaju dugovi, piše Blic.

  Kako navodi list, u poslednju u nizu investicija vladika je ušao jer je Eparhiji vraćena imovina. On je sam najavio posao vredan 16 miliona evra – u Pribojskoj Banji će se graditi hotel sa četiri zvezdice u kojem će se zaposliti 350 ljudi. Trenutno u banji ima oko 60 zaposlenih, a prema saznanjima beogradskog lista, deo njih je prošle nedelje probao da razgovara sa vladikom – budućim gazdom.

  Jedan od očevidaca događaja u Mileševi kaže za Blic da vladika nije hteo da ih primi u eparhijski dvor. „Tamo među zaposlenima ima i lekara. Kad je najurio ovih nekoliko, kako tek misli da zaposli nekoliko stotina.“.

  Međutim, dok najavljuje krupne višemilionske poduhvate, vladika Filaret ređa dugove. Ne plaća porez, struju, deo dosadašnjih građevinskih radova na crkvama.

  Po poslednjoj opomeni, vladika, čija se eparhija delom prostire i u Crnoj Gori, duguje za doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenstvu 78.215 evra, i to samo u jednoj crkvenoj opštini. Vladika nije isplatio ni kamion koji je kupio na dar patrijarhu Irineju pre godinu dana. Dug za FAP-ov kamion trenutno iznosi oko 2,5 miliona dinara, saznaje Blic.

  Vernici u Mileševi kažu da se vladikin dar za ekonomiju i biznis ogleda i u činjenici da se, primera radi, pošto je patrijarhu darovao kamion, a koji ovaj nije ni očekivao, bukvalno izvukao iz cele priče jer je ugovor prebacio na Crkvenu opštinu Priboj koja je u sastavu njegove eparhije i koja je jedna od najsiromašnijih u zemlji.

  Takođe, aktuelan je i slučaj suđenja s Udruženjem banaka Srbije povodom korišćenja lika Belog anđela na karticama. Naime Vladika od banke zahteva isplatu od 155 miliona dinara.

  Vladiki se mora priznati da je za njegovo vreme obnovljeno najmanje deset crkava i manastira. Izvor Blica upućen u finansije Eparhije kaže da se vladika snalazio na razne načine. „Od državne pomoći, dobijao je od političara, na primer Velje Ilića, snalazio se na razne načine… Ali uglavnom su mu davali razni privatnici, država a i parohije. Duguje preduzimačima, nekima i po nekoliko godina. Ima ljudi koji su čak i odustali da se izbore za svoj novac i neće da ga potražuju.“

  Prema saznanjima Blica, vladika uzima eparijski porez 40 odsto od ukupnog prihoda crkvene opštine.

  Na pitanje da li se vladika bavi humanitarnim radom, dobija se kratak odgovor među sveštenstvom i narodom: „Pa i nije nam baš poznato“, prenosi Blic.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE