Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD: Rekord svih vremena u dugovanju potrošača

  Amerikanci su u oktobru češće koristili kreditne kartice, potrošivši više na školovanje i kupovinu automobila što je dug američkih potrošača podiglo na rekord svih vremena.

  Federalne rezerve su u petak objavile da su potrošači oktobra zaduženje povećali za 14,2 milijarde dolara čime je ono poraslo na rekordnih 2.750 milijardi dolara.

  Zaduživanje u kategoriji koja obuhvata automobile i studentske kredite povećano je za 10,8 milijardi dolara. Zaduživanje po kreditnim karticama poraslo je za 3,4 milijarde dolara što je tek drugi mesečni porast za poslednjih pet meseci.

  Jak porast zaduživanja došao je u mesecu kada su Amerikanci skresali potrošnju, delom i zbog poremećaja izazvanih super-olujom Sendi.

  Mnogi potrošači su se uzdržali kupovine i zbog strahovanja od „fiskalne litice“ – kako je nazvano automatsko povećanje poreza i smanjenje državnih rashoda koje će stupiti na snagu u januaru ukoliko se do tada Kongres i Vlada Baraka Obame ne dogovore o budžetu.

  Maloprodajna potrošnja angažuje oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD. Ekonomisti smatraju da bi moglo biti oporavka u novembru. Ali, trend rasta je slab jer je nezaposlenost visoka, a domaćinstva nemaju prihode za potrošnju.

  Mnogi potrošači nisu bili voljni da povećaju dug na kreditne kartice jer on znači više kamatne stope u odnosu na druge kredite.

  Upotreba kreditnih kartica drastično je opala od kreditne krize 2008. Pre četiri godine, Amerikanci su imali 1.003 milijarde dolara duga na kreditnim karticama, što je bio rekord svih vremena. U oktobru ove godine, ta cifra je bila 17 odsto niža.

  Tokom istog perioda, studentski krediti su dramatično porasli. Kategorija koja uključuje automobile i studentske kredite je 22 odsto veća nego jula 2008. Time se održava i to što su mnogi Amerikanci koji su izgubili posao, odlučili da se vrate u škole, da se obuče za novu karijeru.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE