Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Postignuto rešenje za Razvojnu banku Vojvodine

    Vlade Srbije i Vojvodine potpisale su sporazum da status Razvojne banke Vojvodine (RBV) bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku, a dela aktive na Razvojni fond AP Vojvodine koji treba da se formira po hitnom postupku.

    U saopštenju Vlade Srbije se navodi da je reč o oko 110 miliona evra osiguranih depozita i oko 100 miliona neosiguranih depozita, odnosno oko 80.000 deponenata.

    „Svi deponenti i štediše Razvojne banke mogu biti potpuno spokojni jer su njihova sredstva, do sada deponovana u ovoj finansijskoj instituciji, potpuno sigurna i obezbedjena“, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

    Sporazumom je, kako se navodi, predvidjeno osnivanje Razvojnog fonda AP Vojvodine, u kojem će učešće i upravljačka prava ostvarivati Vojvodina i Srbija u odnosu 78,11 odsto (APV) i 21,89 odsto (Srbija) (identičnom odnosu u emisiji obveznica) i na koji će biti prenet deo aktive (kreditni portfolio pravnih lica i stalna imovina) RBV.

    Planirano je i da se za iznos neosiguranih depozita, koji nije pokriven kvalitetnom aktivom banke, u iznosu od oko 70 miliona evra, emituju petogodišnje obveznice.

    Tim obveznicama moći će da se trguje na sekundarnom tržištu.

    Srbija i AP Vojvodina obveznice će preneti Agenciji za osiguranje depozita, u cilju njihovog daljeg prenosa na izabranu banku preuzimaoca, dodaje se u saopštenju.

    Vojvodina će inicirati i donošenje zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine po hitnom postupku, doaje se u saopštenju.

    Tim zakonom će se osnovati i urediti položaj, način finansiranja, poslovi, upravljanje, kontrola rada, nadzor i druga pitanja od značaja za rad Razvojnog fonda AP Vojvodine.

    Vlade Srbije i Vojvodine, uz podršku Narodne banke Srbije, odlučile su se na taj korak, jer je ta mera, optimalna za deponente i sve klijente banke, najjeftinija za gradjane, odnosno budžete Srbije i Vojvodine, a ujedno omogućava i potpunu stabilnost finansijskog tržišta, dodaje se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE