
Kako da degustirate vino kao pravi poznavalac
Vinarija Tikveš je sa Minjom Petrovićem, najboljim somelijerom Srbije, u susret dolazećim praznicima, održala radionicu, koja je ljubiteljima vina otkrila osnove o vinu, načinu degustacije i pravilnom uparivanju vina i hrane.
„Iako je u Srbiji konzumacija vina po glavi stanovnika niska tj. značajno ispod evropskog proseka, trend ispijanja vina se povećava iz godine u godinu. U nameri da damo svoj doprinos edukaciji u oblasti razvijanja vinske kulture, organizovali smo radionicu sa Minjom Petrovićem, koji je na nedavno održanom nacionalnom takmičenju izabran za najboljeg somelijera u našoj zemlji. Nadamo se da smo na ovaj način uz profesionalne savete somelijera još više približili vino njegovim ljubiteljima, ali i ukazali na osnovna znanja koja je potrebno da imamo na putu ka potpunom užitku u vinu i hrani“, izjavila je Ana Luković, marketing menadžer Vinarije Tikveš za Srbiju.
Pored praktičnih saveta koje je podelio sa prisutnima Minja Petrović je otkrio i pet važnih koraka u degustaciji vina. „Važno je da nežno, ali čvrsto uhvatimo čašu vina, zavodljivo je pogledamo, suptilno pomirišemo, odvažno probamo i na kraju se prepustimo vinu„, naglasio je Minja Petrović.
Na radionici je istaknuta i činjenica da je vino odlično za opšte mentalno i fizičko zdravlje. Bilo je reči o brojnim istraživanjima koja su pokazala da vino pozitivno utiče na različite organe i preporukama za njegovu redovnu i umerenu konzumaciju – za muškarce je to dve, a za žene jedna čaša vina dnevno. Ovo potvrđuje i čuveni „francuski paradoks“. Naime, lekari dugo nisu mogli da otkriju zašto Francuzi uprkos konzumiranju veoma masne hrane poput putera, sireva i mesa, imaju najnižu stopu kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja u Evropi, a objašnjenje je pronađeno u crvenom vinu koje Francuzi umereno, ali redovno konzumiraju. Bez obzira koje je vino u pitanju, najvažnije je iskoristiti karakteristike i potencijal podneblja sa kog ono dolazi.
Potrošači sve više cene autentičnost, jedinstvenost i prepoznatljivost. Zato Vinarija Tikveš uvek nastoji da prepozna i postavlja trendove i bude inovativna i jedinstvena. Dokaz potvrde kvaliteta je i činjenica da Tikveš vina osvajaju brojne nagrade na svetskim i regionalnim vinskim takmičenjima, među kojima su i Bela Voda red i Vranec Special Selection. Ova dva vina su dobila vrlo visoke ocene od strane najpoznatijeg svetskog vinskog kritičara Roberta Parkera.
Vinarija Tikveš preporučuje – kako da degustirate vino kao pravi vinski poznavalac:
• Držeći čašu za dršku polako zavrtite vino i na zidove čaše nanesite tanak sloj, kako bi se povećala površina sa koje ono isparava
• Kada se vino u čaši smiri, prinesite čašu nosu, a zatim ga pomirišite
• Mirisi mogu da budu: voćni, cvetni, zeljasti, zemljani, drvenasti, što prvenstveno zavisi od sorte grožđa, regiona i tehnologije. Vremenom ćete kroz praksu izoštriti svoja čula, te ćete lako moći da prepoznate karakteristične arome za određene sorte i regione
• U sledećem koraku uzmite srednji gutljaj vina i promućkajte ga u ustima, kako bi osetili njegovu teksturu. Obratite pažnju na tzv. telo vina tj. da li se na vašem jeziku oseća puniji ili laganiji ukus vina
• Zatim blago otvorite usne kako bi vino došlo u kontakt sa vazduhom, i na taj način se oslobodio njegov pravi ukus
• Ukoliko ukus vina dugo osećate i ako je prijatan, znači da je vino kvalitetno
• Kada je reč o kombinovanju hrane i vina, najvažnije je da ni jedno od ta dva ne bude dominantno, već da deluju sinhronizovano
• Uparite vina sa laganim telom i teksturom sa jelima u kojima dominiraju nežni ukusi, dok jaču, masniju hranu konzumirajte uz vina sa punim telom
• Oni ljubitelji vina koji žele da ukus hrane, koju konzumiraju, dođe do izražaja mogu oprobati princip kontrasta tako što će se odlučiti za aromu ili teksturu u vinu koja se ne nalazi u hrani