Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći gubitaši struje će od 2013. birati svog prodavca

  Najveći potrošači struje prvi će osetiti efekte liberalizacije elektroenergetskog tržišta, jer će birati svog prodavca ali će se ona plaćati po tržišnim cenama.

  I do sada su kuburili sa dugovima za struju, a od Nove godine električnu energiju će morati da plaćaju po tržišnim cenama. Najveći potrošači će dogodine prvi osetiti efekte liberalizacije tržišta visokog napona, a među njima su i gubitaši koji godinama nisu plaćali račune, pišu Novosti.

  Od 1. januara 2013. godine dvadesetak visokonaponskih potrošača na tržištu će birati svog prodavca struje. Ukoliko bi želeli da ostanu verni „Elektroprivredi Srbije“, ni u ovoj državnoj kući više neće važiti kontrolisane cene.

  Kompanije će birati trgovce, koji mogu da kupuju ili zakupljuju struju gde žele – kažu u Agenciji za energetiku Srbije.

  „Oni su posrednici između proizvođača i potrošača. Moguće je da će državne kompanije nastaviti da kupuju struju od EPS, ali ni kod njih cene neće biti na dosadašnjem nivou.“

  Ako je suditi po iskustvu, najveći problem bi mogli da budu RTB „Bor“, HIP „Pančevo“ i „Zastava“ Kragujevac. Oni su najveći dužnici za električnu energiju, među 20 visokonaponskih potrošača. Njihove obaveze za struju zajedno su „teške“ najmanje deset milijardi dinara.

  „EPS će se boriti za svakog kupca na tržištu“, kažu u ovoj kompaniji.

  Liberalizacijom tržišta električne energije mnoga preduzeća će se naći u „nebranom grožđu“. Među najvećim dužnicima su firme u restrukturiranju, koje ovaj status godinama štiti od prinudne naplate. Restrukturiranju se nazire kraj, a država im već sledeće godine smanjuje subvencije. S druge strane, preduzeća očekuju veći troškovi. Pitanje je hoće li se iko takmičiti za takve kupce struje i hoće li se oni bez državnih dotacija ostati u mraku.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE