Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KPMG: Privrednicima potrebna predvidiva poreska politika

  Privrednicima u Srbiji je potrebna predvidiva poreska politika i primena propisa, ocenila je direktor odeljenja za poreske i pravne usluge u revizorsko konsultantskoj kući KPMG Biljana Bujić.

  Ona je na sastanku sa novinarima rekla da je svest o značaju poreza u Srbiji sve veća i da su nove izmene poreskih propisa u Srbiji dobar korak u otklanjanju nejasnoća i problema u primeni, što će puno značiti privrednicima.

  Bujić je ocenila da su izmene poreskih zakona donete u jako kratkom roku i da se postavlja pitanja predvidivosti poslovanja, navodeći da je privrednicima potrebna pravna sigurnost.

  Ona je ocenila da je problem što pojedini savremeni načini poslovanja nisu prepoznati u našim poreskim propisima i njihov poreski tretman nije jasan, što otvara pravnu nesigurnost za
  preduzeća u Srbiji i često gubitak za prihode države.

  Govoreći o izmenama Zakona o PDV-u, Bujić je rekla da je Srbija i sa novom poreskom stopom od 20 odsto na nivou evropskog proseka i da najvišu stopu u Evropi ima Madjarska koja iznosi 27 odsto.

  Prema njenim rečima, povećanje stope PDV-a daje efekat na kratak rok, ukoliko se ne donese u paketu sa još nekim potrebnim merama.

  Ona je ocenila i da se predloženim izmenama Zakona o akcizama uvodi predvidivost u pogledu kretanja akciza na derivate nafte, kao i na duvanske preradjevine.

  „Postavlja se pitanje akcizne politike po pitanju proširenja predmeta oporezivanja i na druge energente, kao što su struja, gas, ugalj i koks, odnosno da li će i kada Srbija krenuti sa tim oporezivanjem“, rekla je Bujić.

  Prema njenim rečima, značajno je i ukidanje parafiskalnih nameta, a postavlja se pitanje kakve će efekte imati mera otpisa kamate za neblagovremeno plaćene poreze.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE