Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Golubović: Očekuje se dobar rod pšenice

  Pšenica je ove jeseni u Srbiji zasejana na 550.000 do 600.000 hektara (ha), 80 odsto površina je zasejano u optimalnim rokovima, tako da se, ukoliko ne bude nekih značajnih klimatskih oscilacija, očekuje dobar rod, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

  Pšenica je u dobroj kondiciji u ovom momentu, a ozbiljnije procene roda moći će da budu date tek posle prezimljavanja, kada se bude videlo u kakvom su stanju usevi, kazao je državni sekretar Golubović za Tanjug.

  „Što se tiče setve, sve ozime kulture su imale sreću, vremenske okolnosti su bile povoljne, a poljoprivrednici su bili podstaknuti da u daleko većoj meri i većem procentu seju pšenicu, nego što je to bilo prošle godine“, ukazao je Golubović.

  Lepa vest za izvoznike

  Golubović je podsetio da je u 2011. pšenica u Srbiji zasejana na 481.000 ha, prosečan hektarski prinos je bio četiri tone po ha, a ukupan rod hlebnog žita iznosio je 1,9 miliona tona.

  „Ako se zna da je 1,3 miliona tona ide za domaće potrebe, znači imali smo i 500.000 tona za izvoz i negde oko 100.000 tona za neke druge potrebe“, precizirao je Golubović.

  Prema Goluboviću, očekuje se da bi sledeća žetvena godina, ukoliko bude dobra, sa ovom setvenom strukturom oko 600.000 hektara, trebalo da sa prosečnim prinosima donese oko 2,2 miliona tona

  „To bi bilo veoma dobro i za naše potrebe i naročito lepa vest za naše izvoznike“, istakao je Golubović.

  Agrotehničke mere i sertifikovano seme

  Golubović je na pitanje kako povećati prosečne prinose pšenice u Srbiji, naglasio da, pre svega, treba da se vodi računa o agrotehničkim merama, izvrši analiza poljoprivrednog zemljišta i koristi adekvatno đubrivo.

  Državni sekretar je ukazao na važnost korišćenja sertifikovanog semena, napominjući da domaći instituti imaju odlična semena.

  „Ukoliko poljoprivrednici budu u većoj meri koristili sertifikovana semena, poštovali preporuke stručnjaka, taj prinos će biti daleko veći. On ne može biti kao u Francuskoj naravno, ali mislim da bi šest tona (po ha) bilo realno, ukoliko ove mere budu primenjivane ozbiljnije“, naveo je Golubović.

  Izašli u susret zahtevima poljoprivrednika

  Golubović je dalje kazao da Ministarstvo, plaćanjem po hektaru i regresiranim dizelom, pomoglo ratarima da završe setvu valjano i na vreme.

  „Mislim da smo izašli u susret zahtevima naših poljoprivrednika ove godine i to se vidi, ceo proces setve je prošao bez nekih turbulencija i nezadovoljstava poljoprivrednika, nama je drago zbog toga“, podvukao je Golubović.

  Dryyavni sekretar je zaključio da će se Ministarstvo truditi da posle usvajanja zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju obezbedi predvidljivost ambijenta za poljoprivrednike u dugogodišnjem periodu, kako bi mogli da planiraju svoje poslovne aktivnosti, i to uz jasnu poruku države u kom pravcu ide agrarna politika Srbije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE