Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izabran prvi Ernst & Young Preduzetnik godine u Srbiji

    Titula Ernst & Young Preduzetnik godine, koja je na sinoćnoj svečanoj manifestaciji prvi put uručena u Srbiji, pripala je Darku Budeču osnivaču kompanije Buck. Srbija je tako postala prva zemlja sa prostora bivše SFRJ koja će imati svog predstavnika na izboru za svetskog preduzetnika godine koji „Ernst & Young“ organizuje u Monte Karlu.

    Ernst & Young Preduzetnik godine Darko Budeč, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica kalanović,  rukovodeći partner Ernst & Young za Srbiju Stiven Fiš

    „Preduzetnici su pokazali da je moguće ostvariti vrlo dobre rezultate i u ovakvoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi“, istakao je predsednik nezavisnog žirija prof. dr Dejan Ilić, ukazujući na brojne pozitivne i lepe primere preduzetništva u našoj zemlji koje karakteriše energija, elan i puno rada.

    Preduzetnik godine, Darko Budeč, je inženjer elektrotehnike i 1992. godine je osnovao kompaniju Buck koja razvija sopstveni dizajn svetiljki i proizvodi ih u sopstvenim pogonima od najkvalitetnijih materijala. Kompanija je do sada osvojila 12 nagrada za dizajn i svoje proizvode izvozi u 24 zemlje sveta. Prema rečima Ernst & Young Preduzetnika godine preduzetnički duh je ušao na sve nivoe njegove kompanije, a iza ovog priznanja stoji uspešan tim ljudi koje je okupio. Budeč je istakao da mu je pripala specijalna čast što mu je dodeljena ova prestižna nagrada i što je postao prvi preduzetnik godine u Srbiji.

    „Nagrada predstavlja podstrek u daljem radu, a naša misija je promocija srpskog dizajna svuda u svetu“, rekao je Budeč.

    Nagradu Ernst & Young Preduzetnik godine uručila je Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, koja je istakla da je dodela nagrada okupila ljude koji imaju zajedničku viziju napretka i uspešne ljude koji su pokazali da imaju kvalitet i stručnost. Prema njenim rečima Vlada je odlučna da prati preduzetnike Srbije, menja privredni ambijent i poboljša uslove poslovanja, jer Srbija može da bude deo Evropske unije samo ako joj je privreda jaka.

    Prema rečima rukovodećeg partnera Ernst & Young-a Stivena Fiša u ovoj konsultantsko-revizorskoj kući posebno su ponosni na projekat u Srbiji. Preduzetnici koji su učestvovali na ovom konkursu dokaz su da domaća ekonomija ima potencijal i da je preduzetnicima u Srbiji potrebno obezbediti okruženje kako bi bili brojniji i jači.

    Osim glavne nagrade za „Preduzetnika godine“ dodeljene su i nagrade u još dve kategorije. Dobitnik priznanja inovativni preduzetnik godine za inovativna rešenja u proizvodnji ili uslugama je Sava Marinković, osnivač firme „Teleskin“, koja nudi inovativna rešenja u dijagnostici melanoma i drugim oblastima brige o zdravlju.

    U kategoriji brzorastući preduzetnik godine priznanje je dodeljeno Branku Milutinoviću, jednom od osnivača kompanije Nordeus koja se bavi računarskim tehnologijama, a poznata je po tome da je njihova simulacija fudbalskog menadžmenta „Top 11“ najigranija sportska online igra na svetu sa više od dva i po miliona dnevnih korisnika.

    Od 23 kandidata za Ernst & Young preduzetnika godine u uži izbor su ušli Mila Litvinjenko, osnivačica kozmetičke kuće Aura, Branko Milikić i Petar Ulić, osnivači firme Execom, Vaso Lekić, pionir zdrave hrane u Srbiji, Branka Radovanović i Goran Stevanović iz kompanije PSTech i Milovan Kocić iz YUMIS-a.

    Nagrada „Ernst & Young Preduzetnik godine“, ustanovljena pre 26 godina, smatra se najprestižnijom nagradom u svetu za dostignuća u preduzetništvu, a dodeljuje se u više od 50 zemalja.
    I.M.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE