Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dogovor o pomoći Grčkoj podigao cene nafte iznad 111 dolara

  Cene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 111 dolara za barel zahvaljujući sporazumu o pomoći Grčkoj, ali je njihov rast ograničila zabrinutost zbog moguće fiskalne krize u SAD-u.

  Na londonskom je tržištu cena barela sirove nafte ostala gotovo nepromenjena, pa se barelom trgovalo po 111,06 dolara. Nakratko je dosegnula i 111,36 dolara. Značajnijih promena u ceni nije bilo ni na američkom tržištu, pa se barelom trgovalo po 87,79 dolara.

  Optimizam se proširio finansijskim tržištima, pa je euro ojačao a deonice na evropskim berzama dosegle najviši nivo u zadnje gotovo tri nedelje nakon što su međunarodni zajmodavci postigli dogovor o smanjenju grčkoga duga i o isplati pomoći kredita toj zemlji.

  „To pojačava sklonost riziku, što bi pak trebalo da privuče ulagače na naftna tržišta“, napisali su u jutarnjem izveštaju analitičari frankfurtskog Commerzbanka.

  Trgovci naftom upozoravaju pritom da bi rast cena mogao biti ograničen zbog slabosti svetske privrede. Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD) snizila je prognoze rasta svetske privrede, upozorivši da je dužnička kriza u recesijom zahvaćenoj evrozoni najveća pretnja svjetskoj privredi. Iz OECD-a su ujedno pozvali središnje banke da se pripreme za dodatno ublažavanje monetarne politike ako političari ne pronađu prave odgovore na dužničku krizu.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE