Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koje zemlje evrozone imaju najzdraviju ekonomiju?

  Prema izveštaju koji su sačinili Lisbon Kansil sa sedištem u Briselu i nemačka banka Barenberg Estonija je jedna od najzdravijih ekonomija evrozone. Slede Luksemburg i Nemačka.

  U izveštaju je 17 članica evrozone rangirano na osnovu njihovog „fundamentalnog zdravlja“ i „prilagođavanja napretku“. Grčka i Irska su u poslednjih 12 meseci ostvarile najveći napredak u smanjenju deficita i poboljšanja konkurentnosti. Grčka je na poslednjem mestu po zdravlju svoje ekonomije, ali je na prvom po naporima koje ulaže da prevaziđe finansijske poteškoće.

  Šestoplasirana Slovenija je dobila 6,1 bodova, 0,5 odsto više od proseka u 17-točlanoj evrozoni. Slovenija je pohvaljena kao dinamična ekonomija sa visokim stepenom otpornosti na dužniničku krizu koja pogadja ostatak evrzone i relativno niskim javnim dugom.

  U izveštaju se navodi da je u Sloveniji neophodan politički kensenzus kako bi bili prevazidjeni trenutni problemi u pogledu bankarske i fiskalne politike što bi doprinelo poboljšanju opšte ekonomske situacije u zemlji.

  Italija i Francuska su na listi najzdravijih ekonomija evrozone zamenile mesta, Italija je napredovala za jedno, dok je Francuska nazadoala i zauzela 14 mesto. Prema izveštaju Francuska zaostaje za drugim zemljama u naporima da preispita svoju privredu i označena je kao jedina evropska ekonomija sa ozbiljnim problemima, a koja još ništa nije preduzela povodom takve situacije.

  U zaključku izveštaja se navodi da ukoliko izostanu dodatne političke greške kriza u evrozoni mogla bi da oslabi tokom naredne godine.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE