Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Epidemija žutice ne jenjava

    Epidemija zarazne žutice (tip A) na području opštine Paraćin ne jenjava, gde su, uz sve preduzete mere, obolele 22 osobe.

    Načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji, epidemiolog dr Goran Radovanović kaže da se javljaju i novi slučajevi.

    Osim iz Drenovca, gde je 20 obolelih, i jednog pacijenta iz Paraćina, „najnoviji slučaj je ženska osoba iz sela Sekirica u toj opštini, što govori da se epidemija širi i na druge mesne zajednice“, dodao je Radovanović.

    On je istakao da pacijentkinja iz Sekirice „negira sve kontakte i veze sa selom Drenovcem“. Radovanovuić je istakao da su i dalje na snazi mere opštinskog Štaba za vanredne situacije na suzbijanju i sprečavanju širenja žutice, a pomoć u dezinfekcijskim sredstvima uputio je i Republički odbor Crvenog krsta Srbije.

    „Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, a kretanje stanovništva veliko, sve ukazuje da je izvor zaraze čovek, da se bolest prenosi kontaktom i da se ne mogu isključiti i novi slučajevi“, rekao je Radovanović.

    Radovanović je ponovio da i dalje stoji teza o „prelivanju epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti – obolele osobe iz Drenovca koje su u tom selu bile na svadbi“.

    „Kod ove bolesti vreme inkubacije je duže i moramo čekati da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će epidemija i dalje da se širi“, rekao je Radovanović. „Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi“, istakao je Radovanović.

    Posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće, hranom, pranju i dezinfekciji ruku, pošto je žutica bolest prljavih ruku, zatim dezinfekciji puta od boravka do klozeta i kvaka na vratima, podvukao je Radovanović. Prvi slučaj zarazne žutice u Drenovcu bio je 27. septembra, a poslednji juče, dva meseca između prvog i zadnjeg, što ukazuje na prenos kontaktom sa obolele na zdravu osobu, napomenuo je
    Radovanović.

    On je podsetio da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE