Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji nedostaju medicinske sestre

    U zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje čak 5.000 medicinskih sestara. Zbog preopterećenosti obavezama, medicinske sestre krajnjim zalaganjem održavaju kvalitet usluge a sve veći broj njih radni vek završavaju kao invalidi rada.

    Medicinske sestre čine dve trećine zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite i pružaju 70% usluga. Posao medicinskih sestara u Evropi je visoko rangiran i dobro nagrađen, a u Srbiji potcenjen i loše plaćen. Na teškim odeljenjima sestara ima manje i za 40%, a pored opasnosti da budu inficirane zaraznim bolestima svakodnevno su izložene i velikom stresu.

    „Naročito je prisutan kod sestara koje rade u intenzivnim negama obzirom da se one vrlo često susreću sa smrću pacijenata, obzirom da svu težinu tog posla one treba da iznesu, obaveze su velike“ rekla je Nataša Milojković, glavna sestra Urgentne neurologije u Urgentnom centru.

    U Srbiji posao medicinske sestre obuhvatai teži fizički rad, jer su pre 15 godina u srpskom zdravstvu ukinuti bolničari i negovatelji pa je njihov posao pridodat redovnim obavezama medicinskih sestara i sve za istu platu.

    „Sestra od 50 kilograma treba da brine o pacijentu koji ima i preko 100 kila i to sama u većini slučajeva sama i to noću pored još 40 pacijenata i to je skoro nezamislivo. Samo da ga ona pomeri, okrene da mu pomogne a u slučaju ako treba da se transportuje sa kreveta na neku dijagnostičku metodu onda možete zamisliti da je to skoro nemoguće. Postoje centri u kojima te iste sestre nose metalne boce sa kiseonikom na treći sprat, nose pacijente na nosilima na treci sprat“, rekao je Dragan Bisenić iz Sindikata.

    U Srbiji se, tvrde sestre, malo ulaže u zdravstvenu negu. Prosek starosti bolesničke postelje je čak 30 godina. Nema ni dizalica za podizanje pacijenata. Uslovi rada su loši, zaštita na radu slaba, a plata nedovoljna da bi se od nje živelo.

    „Prosečna plata u Srbiji, znači kada gledate kompletno na nivou cele Srbije je ispod 35.000, ona je 33.000 dinara. Nemojte misliti da je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mnogo lakse. Pogledajte terenske službe. Pogledajte koje su gužve kod njih, pogledajte hitne pomoći i one su ostale pri domovima zdravlja“, kazao je Dragan Šašić iz Lekarske Komore.

    Sestara posebno nedostaje na psihijatriji, gerijatriji, hirurgiji. Mlade sestre zbog loših plata izbegavaju teška odeljenja. U Evropi, primera radi, medicinska sestra u Intenzivnoj nezi, po zakonu može da radi najduže 7 godina, U Srbiji rade i po 25. godina. Zato su mnoge od njih žrtve hroničnog psihofizičkog zamora i izgaranja na poslu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE