Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskoro novi lekovi na pozitivnoj listi

  Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Aleksandar Vuksanović najavio je da će uskoro biti proširena pozitivna lista lekova sa nizom novih preparata u domenu antibiotika i medikamenata za kardiovaskularne bolesti.

  Vuksanović je dodao i da će se pacijenti koji boluju od psihijatrijskih obolenja lečiti najnovijim preparatima koji će im omogućiti da vode normalan život.

  Govoreći o finansijskoj situaciji RFZO, Vuksanović je gostujući na TV Pink rekao da je ona, uprkos veoma teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, stabilna. Ta finansijska stabilnost se ogleda i u tome što se skraćuje period kašnjenja za plaćanje lekova koji se podižu u apotekama, istakao je Vuksanović.

  „Očekujemo da ćemo iduće godine uspeti da ispunimo zahtev vlade da period docnje bude svega 150 dana, što je značajno bolje, nego kod mnogih bogatijih zemalja u Evropi“, najavio je Vuksanović.

  Govoreći o novom tenderu za veštačku oplodnju, Vuksanović je rekao da RFZO ima više od 111 miliona dinara finansijskih sredstava koje mesecima stoje na računu za 450 parova koji čekaju na vantelesnu oplodnju. U međuvremenu se povećao broj parova koji sada iznosi više od 500, rekao je on, dodajući da će ukoliko bude bilo potrebe brzo biti raspisan novi tender .

  Hitna javna nabavka za uključivanje privatnih klinika u proces vantelesne oplodnje o trošku države biće raspisana u ponedeljak i taj postupak ne bi trebalo da traje duže od dve nedelje, preneli su ranije beogradski mediji.

  Vuksanović je rekao da je procedura jednostavna i da je prethodni tender propao zbog nepotpune dokumentacije dostavljača koji nisu dostavljali dokaz o plaćenom porezu i potpisanoj menici. On je istakao da su na tom tenderu učestvovala tri ponuđača koja su dostavila nepotpunu dokumentaciju zbog čega se tender morao proglasiti nevažećim.

  Prema rečima Vuksanovića, postoji mogućnost da se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja promeni pravilnik i da se omogući da i međunarodne ustanove učestvuju na konkursu. On je istakao da su domaće državne i privatne klinike vrhunski opremljene i u tome u rangu ostalih klinika u svetu.

  RFZO od 2006. godine finansira program vantelesne oplodnje, a do sada je bilo skoro 7.000 pokušaja.

  Ova metoda se o trošku RFZO sada obavlja u četiri državne klinike, a polovinom ove godine, zbog prebukiranosti kapaciteta i stvaranja višemesečnih lista čekanja, Fond se obratio Ministarstvu zdravlja za dobijanje saglasnosti za sprovođenje javne nabavke za uslugu vantelesne oplodnje i u privatnim klinikama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE