Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrana najveća stavka u kućnom budžetu

    Dok se u svetu na kupovinu hrane i pića izdvaja između 15 i 20 odsto mesečnih primanja, u Srbiji je taj udeo i do tri puta veći. Našim domaćinstvima i dalje najviše novca odnosi kupovina namirnica na koje „odlazi“ čak 43,7 odsto ukupnih mesečnih primanja.

    – Izdaci za ličnu potrošnju u Srbiji za kupovinu hrane, plaćanje komunalija i ostalih usluga, prema poslednjim podacima iznose oko 47.172 dinara – pokazala je Anketa o potrošnji domaćinstava u Srbiji, koju je sproveo Republički zavod za statistiku. – Za razliku od nas, za hranu u Evropskoj uniji (EU) odlazi u proseku 16 odsto ukupnih prihoda, a u Srbiji su ti troškovi bezmalo tri puta veća jer su za toliko manja i naša primanja.

    Tako visok udeo u izdacima za hranu na našem tržištu stručnjaci objašnjavaju značajnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica poslednjih meseci. Za zemlju sa kupovnom moći stanovništva kakva je naša, to je preveliki udar na džep potrošača.

    – Kako najveći deo zarada i dalje odlazi na kupovinu hrane i pića, to pokazuje da je hrana kod nas i dalje neopravdano skupa – smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. – Tome u dobroj meri doprinose monopolistički dogovori proizvođača, ali i samih prometnika. Ipak, visoke cene obara besparica, jer inače nema ko da kupuje preskupo meso, mleko, mesne prerađevine.

    Smanjuje se i sama potrošnja. Jer, sada za iste pare kupujemo znatno manju količinu namirnica nego, recimo, prošle jeseni. Namirnice koje smo lani mogli da kupimo za 1.000 dinara, sada vrede i do 1.300, a zavisno od trgovinskog lanca i do 1.500 dinara. To govori da se sa velikim variranjem kursa dinara, ali i kretanjem cena prehrambenih proizvoda znatno oscilira i kupovna moć građana, koja je kod nas, inače, na veoma niskom nivou.

    Da napune frižider najviše košta Beograđane, koji u poređenju sa žiteljima ostalih regiona najviše izdvajaju za kupovinu namirnica, a taj udeo dostiže 44,1 odsto ukupnih izdataka, dok je u Vojvodini 39,8 odsto. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije taj postotak iznosi 43,6 odsto. Istovremeno, stanovnici Južne i Istočne Srbije troše bezmalo polovinu ukupnih primanja – 49,2 odsto za hranu i usluge, što govori o izuzetno niskom životnom standardu građana.

    Najviše para za komunalije izdvajaju stanovnici prestonice, tako za stanovanje, vodu, struju, gas u Beogradu odlazi 14,8 odsto ukupnih mesečnih primanja, u Vojvodini 15,4 odsto, a u regionu Južne i Istočne Srbije 11,3 odsto. Za transport, na nivou Srbije odlazi 7,9 odsto ukupnih izdataka, u Beogradu sedam, a regionu Šumadije i Zapadne Srbije 8,2 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE