Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Snižen kreditni rejting Mađarske

  Sve nepredvidnija politika Mađarske navela je agenciju Standard and Poor’s da snizi kreditni rejting te zemlje za jedan stepen, na „BB“, sa stabilnom prognozom.

  „Smatramo da predvidivost madjarske politike nastavlja da slabi, što bi moglo da ugrozi izglede za privredni rast te zemlje na srednji rok“, navedeno je u saopštenju u petak i dodato da su stoga sniženi dugoročni suvereni kreditni rejtinzi Madjarske u stranoj i domaćoj valuti na „BB“, sa „BB+“.

  Ovo sniženje bi moglo da poskupi zaduživanje Madjarske na tržištima javnog duga, prenela je francuska novinska agencija AFP. S&P je takodje snizio dugoročni rejting centralne banke Mađarske na „BB“, sa „BB+“.

  Agencija je ukazala na „neortodoksnu, možda neodrživu ekonomsku politiku premijera Viktora Orbana“ koja nanosi štetu ekonomskom rastu Mađarske jer obeshrabruje investiranja, što bi, za uzvrat, moglo da naškodi naporima za smanjenje vladinog duga.

  Među merama koje je S&P kritikovao su povećanje poreza u bankarskom, telekomunikacionom i energetskom sektoru. Mađarska je u sredu saopštila da će odustati od kontroverznih „kriznih poreza“ u sektorima maloprodaje i telekomunikacija od januara 2013, pošto je Evropska unija zatražila njihovo ukidanje tvrdeći da su oni „diskriminatorski“ jer nesrazmerno pogadjaju nemadjarske operatere.

  Mađarska će, međutim, i u 2013. zadržati porez na prihode u bankarskom sektoru, uveden kao privremeni „krizni namet“, u okviru paketa mera za fiskalno prilagođavanje koji je ministarstvo ekonomije objavilo prošle sedmice.

  Taj peket mera stroge štednje, kojim se takodje povećava porez na energetske kompanije, treći je u poslednjih šest sedmica jer Budimpešta nastoji da zadrži budžetski deficit ispod nivoa od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi izbegla gubitak pristupa vitalnim kohezionim fondovima EU.

  Prema prognozi Evropske komisije, objavljene ranije ovog meseca, madjarski javni deficit će iznositi 2,5 odsto BDP u 2012, 2,9 odsto u 2013. i 3,5 odsto BDP u 2014.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE