Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odbor za finansije nije prihvatio predloge Vojvodine

  Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava nije danas prihvatio dopune Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila Skupština Vojvodine i koje su da dnevnom redu današnje sednice parlamenta.

  Protiv tog redloga glasalo je sedam poslanika, dva su ga podržala, a troje je bilo uzdržano.

  Vlada Srbije juče je dala mišljenje da dopune Zakona o budžestkom sistemu koje je predložila Skupština Vojvodine, ne treba da se usvoje zbog makroekonmskih kretanja.

  Predsednica Odbora Vesna Kovač rekla je da Ustavom nisu jasno definisana izdavanja za Vojvodinu u odnosu na državni budžet i da to treba definisati zakonom.

  „Vlada je zbog makroekonomskih kretanja na stanovištu da se ne usvoji taj predlog zakona“, rekla je Kovačeva.

  Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da je ubedjen da se predlogom tih dopuna zakona jasno definiše visina budžeta Vojvodine i da Ustav „po prirodi stvari na ulazi u sve elemente budžetskog sistema“.

  „Taj zakon treba da predstavlja konkretizaciju ustavnog načela o vojvođanskom budžetu“, rekao je Pastor i naveo da su za njega dopune tog zakona ustavno-pravno i vrednosno pitanje.

  Vlade Srbije i Vojvodine se spore o iznosu izdvajanja iz državnog budžeta za budžet Pokrajine. Ustavom je definisano da ta izdvajanja treba da iznose sedam odsto, ali je nejasno da li se taj procenta odnosi na prikupljene prihode ili planirane rashode državnog budžeta.

  Vlada Vojvodine je procenila da će Pokrajina, ako ne budu usvojene dopune Zakona o budžetskom sistemu, u 2013. godini ostati uskraćena za 9,6 milijardi dinara.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE