Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Standardizacijom vina do kvaliteta

  Poslednjih godina kod nas se sve više ulaže u podizanje vinograda i proizvodnju vina. Da su nam vina kvalitetna potvrđuje i ispunjena kvota za bescarinski izvoz u Evropsku uniju. S druge strane, sve oštriji standardi koje moramo da ispunimo da bismo dobili dozvolu za proizvodnju, kao i propisno obeležavanje vina – govore o tome da u toj proizvodnji više nema mesta za amatere.

  Izmene u geografskom poreklu vina u Evropskoj uniji su dinamične i tamošnje države usklađuju nacionalna zakonodavstva s pravilima koja im je Brisel nametnuo. I naša administracija pokušava da drži korak, tako da je novi Pravilnik o geografskom poreklu vina gotovo potpuno izmenjen u odnosu na prethodni.

  „Proizvođači moraju da pripreme opšti deo elaborata koji je obavezan za sve proizvođače u sistemu geoporekla. On je veoma zahtevan. Proizvođači moraju da odrede šta je to zajedničko za njih. Nama će biti teško pošto imamo širok spektar sorti,“ kaže o izmenama Darko Jakšić iz Ministarstva za poljoprivredu.

  Ispunjavanje strogih standarda naročito će teško pasti manjim vinogradarima i vinarima. Gavra Botić iz vinarije „Biserno“ u Čurugu pažljivo je, u Skupštini Vojvodine, slušao dvosatno predavanje Darka Jakšića.

  „Kompikovano jeste. Nije dovoljno što smo u ovom trenutku i vinogradari i vinari i komercijalisti samo nam sada fali još i birokratija. Znači treba laptop da nosimo na leđima i da stalno u njega nešto ubacijemo. Što je mnogo – mnogo,“ kaže Botić.

  Kada novi sistem zaživi u praksi, na najvećem dobitku biće potrošači jer će vina biti deklarisana prema strogim kriterijumima, tvrdi Jakšić.

  „Kvalitetno vino u sebi ima dve potkategorije kvalitetno K.P.K. (crvena markica) i vrhunsko K.G.P.K. (ljubičasta markica). Kvalitetno vino pri senzornom ocenjivanju mora da ima najmanje 79 poena od 100. Vrhunsko vino mora da ima najmanje 89 poena od 100,“ kaže Jakšić.

  Kod nas je sada, u Sistemu geografskog porekla vina, 70 proizvođača i 200 vina, a svakim danom ih je sve više. Podizanje standarda unapredilo je kvalitet naših vina. Zato ne čudi podatak da smo već ispunili ovogodišnju kvotu od 63.000 hektolitara vina za bescarinski izvoz u Evropsku uniju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE