Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Srbijagas“ će proizvoditi struju?

    „Srbijagas“ bi već u 2013. mogao da počne da se bavi poslovima koji se odnose na proizvodnju električne energije.

    Kako kaže generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović „dosta smo odmakli u razgovorima sa Gazpromom oko izgradnje gasnih elektrana u Srbiji u šta bi mogli biti uključeni i Elektroprivreda Srbije i Naftna industrija Srbije“.

    Bajatović je novinarima rekao da će, iako bude poskupljenja gasa u 2013. ono biti prihvatljivo za potrošače i nastojaće se da budu izbegnuta drastična poskupljenja.

    – Eventualno poskupljenje gasa, ukoliko ga bude, zavisiće od konačne cene gasa koju ugovorimo sa ruskim partnerima za sledeću godinu – rekao je Bajatović i ponovio da do 1. januara 2013. neće biti poskupljenja gasa.

    – Ukoliko bismo tretirali dosadašnje cene gasa to poskupljenje bi bilo jako veliko, ali ćemo verovatno uzeti u obzir novu cenu koja će važiti od januara – kazao je Bajatović.

    Bajatović je dodao da bi uskoro moglo doći do potpisivanja dugoročnog ugovora o isporukama gasa Srbiji iz Rusije što bi moglo doneti povoljnije cene tog energenta. Sva pravna i ekonomska pitanja za taj dugoročni ugovor su rešena, rekao je Bajatović i dodao da je ostalo još da se razgovara oko cene.

    – No, moraćemo da poštujemo i obaveze koje nisu lake za nas i koje podrazumevaju velike bankarske garancije i visoku tehničku osposobljenost – primetio je čelnik „Srbijagasa“.

    Dugoročni desetogodišnji ugovor o snabdevanju Srbije gasom iz Rusije podrazumeva godišnje isporuke gasa od oko pet milijardi kubnih metara tog energenta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE