Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ješić: Vojvodina netolerantan region za GMO

  Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da će Vojvodina, kada Srbija pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), biti proglašena za netolerantan region za genetski modifikovane proizvode (GMO).

  „U momentu kada Srbija pristupi STO, jer će tada morati da izbriše sva tri člana koja ograničavaju bilo kakav vid trgovine, predložio sam da, u skladu sa evropskim direktivama i procedurama, proglasimo Vojvodinu za netolerantan region za GMO“, rekao je Ješić agenciji Beta.

  Precizirao je da će se Vojvodina u prvom ili drugom kvartalu naredne godine proglasiti za netolerantan region i uvesti takve principe kontrole da se ne mogu uspostaviti GMO, naročito u domenu kukuruza, jer bi to donelo štete merene desetinama milijardi dinara.

  „Za GMO ovde niko nema interes, ni veliki proizvođači poput Kostića i Miškovića, ni mali, jer prosto ne možete izvesti merkantilni kukuruz pošto se na granici kotroliše i ako se ispostavi da sadrži GMO ne može niko da ostvari profit od izvoza“, kazao je Ješić.

  Prema njegovim rečima, u prilog najavljene odluke Vlade Vojvodine idu iskustva zemalja iz okruženja, koje prilikom pristupanja STO ništa nije sprečilo da proceduru oko uvođenja GMO dovedu na takav nivo da je nemoguće gajiti takve organizme.

  Kao najočitiji primer naveo je Austriju, koja je u potpunosti zabranjena zona za promet GMO, a promet je zabranjen i u nekoliko županija u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, dok je problem sa GMO nešto izraženiji u Rumuniji.

  „Apsolutno je neophodno da Srbija bude u STO, ali isto tako možemo iskoristiti iskustva zemalja koje su već tamo i sprečiti ulazak GMO na srpsko tržište, u ovom slučaju na tržište Vojvodine“, rekao je Ješić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE