Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lončar: Urgentno u Urgentnom centru

  Direktor Urgentnog centra u Beogradu dr Zlatibor Lončar upozorio je na sve teže uslove rada u toj ustanovi, sve veći priliv pacijenata i nedovoljan broj zaposlenih upoređujući stanje sa ratnom bolnicom.

  Bolesnici leže na kolicima za hitan prijem, reanimacija se radi na podu koronarne jedinice, a svake noći se pojavi najmanje 40 „prekobrojnih“ pacijenata, rekao je Lončar u razgovoru za sutrašnju „Politiku“.

  On je objasnio da na 22 kreveta u koronarnoj jedinici, svakoga dana ima od osam do 10 prekobrojnih, a na 14 pacijenata u šoku, uvek su tri „viška“. „Slika je kao u ratnoj bolnici“, kaže Lončar.

  Direktor opisuje da pacijenti leže na kolicima na koje ih stave na hitnom prijemu, a da u trenutku mora da se napravimo izbor i da se na mesto najmanje ugroženog pacijenta stavi onaj ko je više ugrožen.

  „Monitor stoji na sestrinskom pultu, infuzije ispod kreveta. U koronarnoj jedinici reanimaciju često radimo tako što pacijenta spustimo na pod. U 21. veku reanimaciju radimo na pločicama. To stvara nezadovoljstvo i lekara i pacijenata“, rekao je Lončar.

  On je ukazao da u uslovima kada pacijent ne može da se smesti ni u krevet, ne može ni da se pruži vrhunska zdravstvena zaštita.

  Lončar kaže da je dužnost direktora te ustanove prihvatio jer misli da može da popravi uslove za rad, a da Urgentni centar dobije mesto koje zaslužuje i bude reprezentativna ustanova. On kaže i da je predložio rešenja koja bi, uz dobru volju i dogovor mogla da uklone problem pretrpanosti Urgentnog centra, a da pri tome nije potreban nikakav dodatan novac.

  Kako je objasnio, u gradskoj skupštini već postoji operativni centar, u kojem su povezani svi kliničko-bolnički, Urgentni centar i Hitna pomoć i iz njega bi mogao da se koordinira ceo sistem zdravstvenog zbrinjavanja.

  „Predložio sam da svakoga dana do 14 časova svaki bolnički centar dostavi podatke o trenutno raspoloživim kapacitetima za to popodne i noć. Mora se dogovoriti da oni 20 odsto svojih kapaciteta ostave za hitne službe“, navodi Lončar dodajući da od nadležnih već dve nedelje traži da se napravi drugačija organizacija posla i u njega uključe drugi bolnički centri.

  Lončar kaže i da urgentnom centru nedostaje oko 80 medicinskih sestara i da je Ministarstvu zdravlja podnet zahtev za prijem 50 lekara i značajno većeg broj sestara.

  „Dodatnu muku nam stvara to što imamo samo pet odsto medicinskih sestara i tehničara koji su iz Beograda. Kod nas rade ljudi koji do posla putuju sat i duže vremena – iz Valjeva, Loznice, Šapca, Pazove… Oni nemaju izbora i rade ovde za 30.000 dinara u teškim uslovima, a iste ili slične plate dobijaju sestre u domovima zdravlja ili u drugim klinikama čija se kapija u dva sata po podne zaključava“, navodi Lončar.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE