Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energetika donosi investicije

  U Srbiju će ove godine stići najviše milijardu do 1,2 milijarde dinara stranih direktnih investicija. Ništa boljem rezultatu ne možemo da se nadamo ni naredne godine ukoliko ne pokrenemo značajna ulaganja u energetski sektor i telekomunikacije.

  Za prvih sedam meseci ove godine strane kompanije su u našu zemlju uložile oko 600 miliona evra. Zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA Bojan Janković, smatra da je to nivo koji se može postići u proizvodnim i uslužnim delatnostima.

  – Klasični proizvodi i uslužni projekti ne nose stotine miliona evra – objašnjava Janković. – Prosečan takav projekat vredi 20 miliona evra. Da bi Srbija dostigla tri milijarde evra stranih investitcija godišnje, trebalo bi da ostvari 1.500 takvih projekata. To je nemoguće. To ne može nijedna zemlja. Moramo da omogućimo da dođu finansijski zahtevna ulaganja. Zašto nema ostvarenih ulaganja u obnovljive izvore energije. Zato što doskora, do novog zakona, nije bio rešen njihov oblik ulaganja. Investitor nije dobijao ugovor o isporuci električne energije. Traženo je da sve završi. Ne može neko da finansira takav projekat kad nema ugovor o isporuci na stolu.

  Dok se nadamo da ćemo prilivom stranog kapitala smanjiti drastičnu nezaposlenost u zemlji, investitori upozoravaju da ih od raskidanja ugovora u Srbiji deli oko 670 dana. Meseci prolaze i u čekanju na građevinske dozvole. To je bio jedna od problema „Orion telekoma“.

  – Imali smo problema sa procedurama – rekao je Slobodan Đinović, direktor „Orion telekoma“ na skupu „Investirajte u Srbiju“. – Trebalo je bazne stanice da postavimo u roku od 12 do 13 meseci, a nismo to mogli da ispunimo jer smo čekali dozvole. Smatram da nezavisna regulatorna tela treba da budu nezavisnija, a lokalane samouprave da imaju malo više autonomije u odlučivanju. Investitori dolaze u Srbiju zbog strateških prednosti, da bi izvozili u druge zemlje ili da bi osvojili domaće tržište.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE