Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjenje plata i otpuštanje radnika u Repulici Srpskoj

    Vlada Republike Srpske (RS) planirala je da sledeće godine smanji plate svim budžetskim korisnicima, zaposlenima u javnoj upravi, kao i policiji i prosveti.

    Ta umanjenja definisana su u prednacrtu budžeta i ekonomske politike za 2013. godinu, koji je utvrđen na današnjoj sednici Vlade RS.

    Predsednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da će plate prvo biti smanjene funkcionerima, uključujući i premijera i članove vlade, i to do 35 odsto, dok će plate policiji i prosveti biti niže za 10 odsto.

    On je novinarima rekao da je planirano ukidanje šest agencija, dva zavoda, Sekretarijata za vere i Operativnog tima RS za traženje nestalih.

    Biće ukinuta i „Sky Srpska“, a najavljena su i otpuštanja radnika u javnim preduzećima, u sklopu njihovog restruktuisanja.

    Džombić je upozorio da će sledeća godina biti izuzetno teška, da novca nema i da Vladu čekaju teški pregovori sa sindikatom i ostalim socijalnim partnerima o nepopularnim merama smanjenja plata i otpuštanja zaposlenih u javnim preduzećima. On je još rekao da sledeće godine neći biti ni povećanja penzija.

    Budžet RS za 2013. godinu trebalo bi da iznosi milijardu i 945 miliona maraka i veći je za 114 miliona u odnosu na ovu godinu. Međutim, to povećanje odnosi se na ratu duga, koju RS mora da isplati MMF-u u 2013. godini.

    „Kao premijer neću propustiti priliku, a neće ni ova vlada, da predložim odgovornu ekonomsku politiku koja će zadržati fiskalnu stabilnost RS. Koliko god neke mere, koje su stavljene u ekonomsku politiku, nisu popularne, neophodno je da se one provedu. Nismo dobili mandat da budemo popularni, već odgovorni i da sprovedemo ono što je u interesu RS“, poručio je Džombić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE