Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za inovativne projekte u Srbiji 1,9 mil evra

  Fond za investicionu delatnost dodelio je 1,9 miliona evra za inovativne projekte koje sprovodi 14 kompanija u Srbiji.

  Ta sredstva dodeljena su u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija koji su deo Projekta podrške inovacijama u Srbiji, finansiranog kroz pretpristupne fondove Evropske unije (IPA) i u saradnji sa Svetskom bankom.

  „Kroz Program sufinansiranja inovacija, pet kompanija čiji su projekti odabrani dobiće sredstva u iznosu do 300.000 evra dok je u okviru Programa ranog razvoja predvidjeno finansiranje devet preduzeća u narednih godinu dana u iznosu do 80.000 evra“, kazao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović prilikom dodele tih sredstava.

  On je rekao da su uz pomoć EU i Svetske banke obezbedjena sredstva koja će doprineti podsticanju naučno-tehnološkog razvoja u Srbiji.

  „Posebno je značajno da najbolje ideje dolaze iz svih delova Srbije i da se odnose na različite oblasti poput mašinstva, medicine, prehrambene industrije“, kazao je Obradović.

  On je istakao da Srbija ima ideje i kompanije sposobne da te inovacije plasiraju na medjunarodno tržište. Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins istakao je da su inovacije preduslov daljeg razvoja Evrope.

  „Da bi Evropa zadržala poziciju najvećeg svetskog izvoznika, neophodno je investirati u inovativne projekte. Ovo je treći put da EU pruža finansijsku podršku inovacijama u Srbiji zato što su inovacije uslov konkurentne ekonomije a bez jake ekonomije nema ni ulaska u EU“, rekao je Martins.

  On je naglasio da su u aprilu ove godine već dodeljena sredstva za 11 srpskih kompanija dok su za 2013. godinu planirana još dva konkursa za finansiranje inovativnih projekata u Srbiji.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE