Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zadružni savez Vojvodine podržao zakon o podsticajima

    Upravni odbor (UO) Zadružnog saveza Vojvodine saopštio je da podržava inicijativu Ministarstva poljoprivrede za donošenje Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i koncept predloženog nacrta zakona.

    „Koncept predloženog Nacrta zakona odgovara potrebama i stanju u poljoprivredi“, ocenjeno je na sastanku UO Zadružnog saveza Vojvodine.

    Kako je ukazano, posebno je naglašena potreba da pravo na podsticaje treba da ostvaruju svi subjekti u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno sva pravna i fizička lica koja imaju aktivno registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

    Pri tome se posebno insistira na obezbeđenju podsticaja za zemljoradničke zadruge koje su u dosadašnjoj ekonomskoj politici u poljoprivredi u najvećem broju slučajeva neopravdano ostajale bez prava na podsticaje, naglašavaju u Savezu.

    UO Zadružnog saveza Vojvodine je podržao sve predloge Stručne radne grupe za zemljoradničko zadrugarstvo na tekst Nacrta zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i odlučio da se oni ponovo dostave Ministarstvu poljoprivrede sa molbom za prihvatanje datih predloga za izmene i dopune.

    Najbitniji predlog je da se svim subjektima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – obavezno uključujući zemljoradničke zadruge – koji imaju aktivno registrovano poljoprivredno gazdinstvo obezbede ista prava na podsticaje.

    Predloženo je detaljnije definisanje vrsta podsticaja za proizvodnju, kao i visine i konkretnih vrsta podsticaja.

    Ministarstvu se predlaže i da u što u hitnijem roku pokrene proceduru za izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o registraciji poljoprivrednih gazdinstava, jer kako je ocenjeno, „nedostaci u ovim zakonima će ugroziti pravedno sprovođenje Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, po njegovom usvajanju“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE