Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zarade u javnom sektoru rasle više od zakonskog okvira

  Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković kazao izjavio je da su zarade u javnom sektoru od 2010. do 2012. godine porasle 11,4 odsto više nego što je bilo predviđeno zakonom.

  „Da to nije prolazna pojava pokazuje i budžet za 2013. godinu gde je zarade trebalo da porastu za 4,5 odsto, a predviđeno je povećanje za sedam odsto“, kazao je on na predstavljanju ocene Fiskalnog saveta o predloga budžeta za 2013. i plana fiskalne strategije.

  Vučković je dodao da tu neregularnost u rastu mase zarada u javnom sektoru ne može da objasni porast zaposlenosti i napredovanje zaposlenih, ističući da u pojedinim ministarstvima, a najviše u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rastu rashodi koji imaju karakter zarada.

  Prema njegovim rečima, nominalno to su socijalna davanja za zaposlene, ali u suštini to je isplata zarada mimo zakon i indeksacije.

  „Šest miljardi dinara je u 2012. i 2013. godini isplaćen i u MUP-u predviđeno više nego što bi to trebalo na osnovu indeksacije“, kazao je on.

  Vučković je upozorio da je dosledna primene indeksacije plata i penzije ključna za održivost javnih finansija u 2013. godini i dodao da će se najveće uštede u budžetu za sledeću godinu od 20
  milijardi dinara postići primenom plana povećanja penzija i plata.

  On je kazao i da je prema procenama Fiskalnog saveta višak između 20.000 i 30.000 zaposlenih u zdravstvu, prosveti, lokalnim samoupravama, agencijama i sličnim istitucijama.

  „Jeste rečeno da neće biti otpuštanja dok traje kriza, ali trebalo bi da se pripremi plan da se sa prvim naznakama izlaska iz krize ili poboljšanja stvari i u toj oblasti krene napred“, ocenio je Vučković.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE