Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zeleni protiv GMO u Srbiji

  Predsednik stranke Zeleni Srbije Ivan Karić izjavio je da će se zalagati za Srbiju bez GMO.

  Postoje načini da Srbija izbegne uvoz, promet i gajenje GMO, ali da to zavisi od umešnosti i političke moći jedne kulture.

  „Mi ćemo se beskompromisno zalagati za Srbiju bez GMO i očekujemo da u toj borbi uspemo, jer je većina građana protiv GMO“, kazao je on novinarima u Skupštini Srbije u pauzi javnog slušanja o uticaju GMO na životnu sredinu i zdravlje koji je organizovao skupštinski Odbor za životnu sredinu.

  On je istakao da zakon o GMO može da postane samo restriktivniji. „Na javnom slušanju o uticaju GMO na životnu sredinu i zdravlje čule su se ocene da je ovaj zakon restriktivan, ali je ključ kod tog zakona da je on nebezbedan i da je postojanjem ovog zakona omogućeno ulaženje GMO proizvoda i semena u Srbiju“, rekao je Karić.

  Prema njegovim rečima, veliki problem predstavlja to što u Srbiji već ima njiva na kojima se ilegalno gaje GMO biljke, koje mogu da ugroze biodiverzitet i životnu sredinu.

  „Ne postoji nijedno naučno utemeljeno istraživanje koje govori da je ta hrana bezbedna. Ključno je zdravlje u ovoj priči, ali i to da Srbija kao mala zemlja može kroz proizvodnju organske hrane i ekološke zasade da ostvari ekonomsku dobit i spasi mala gazdinstva“, rekao je predsednik Zelenih Srbije.

  Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Konstantin Arsenović kazao je da je većina učesnika na skupu izrazila veliki otpor prema GMO. On smatra da je moguće naći kompromis izmedju zahteva Srbije da se ne dozvoli uvoz GMO i Svetske trgovinske organizacije (STO), koja ne dozvoljava eksplicitne zabrane uvoza i izvoza bilo koje robe, pa ni GMO, a koja je sadržana u važećem Zakonu o GMO.

  „Nema potrebe ni menjati zakon. Postoji mogućnost objektivno da se uvede odredjeni embargo, odnosno kontrola uvoza, ali je pitanje koliko smo mi kao država spremni i sposobni da to realizujemo“, kazao je Arsenović.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE