Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka kriza uticala na evropsku perspektivu Balkana

  Kriza u Grčkoj uticala je na privredu i evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana, ocenjeno je na skupu o evrointegracijama koji se održava na austrijskom univerzitetu u Gracu.

  „Grčka kriza je smanjila veru u proširenje i diskreditovala ceo region jer je Grčka ‘pala'“, ocenila je Rica Panajotu iz Centra za planiranje i ekonomsko istraživanje iz Atine.

  „Dešavanja u Grčkoj su hrana na tanjiru za evroskeptike“, navela je Panajotu na konferenciji „Prevazilaženje krize proširenja na Zapadnom Balkanu“, koju je organizovao Centar za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu.

  Ona je kazala je da su Albanija, Makedonija, Srbija i u manjem obimu Crna Gora, naročito ranjive, jer je Grčka među vodećim investicionim i trgovinskim partnerima u regionu, a ima i značajno učešće u bankarskom sistemu tih zemalja.

  Kako je rekla Rica Panajotu, skoro 4.000 grčkih kompanija je dosad uložilo u region i pomoglo otvaranje oko 200.000 radnih mesta.

  Gostujući profešor na državnom univerzitetu u Bukureštu Franc-Lotar Altman ocenio je da je grčka kriza dodatno rasplamsala već postojeći skepticizam prema proširenju.

  Do 2009. godine ukupne investicije Grčke u region Zapadnog Balkana dostigle 12 milijardi evra i od tada nije bilo novih investicija, naglasio je Altman. Prema njegovim rečima, od polovine 2009. do kraja 2011. godine 2.000 grčkih preduzeća je preselilo firme iz regiona u Bugarsku.

  Kako je rečeno na konferenciji, u 2010. godini grčke kompanije su sa Zapadnog Balkana povukle 1,3 milijarde evra.

  Samo u Srbiji grčke investicije smanjile su se skoro 10 puta: sa 336 miliona evra u 2007. godini na 46 miliona u 2008. i 2009. godini.

  Kriza u Grčkoj se takođe odrazila na pad doznaka što je naročito negativno uticalo na Albaniju, budući da gotovo 600.000 Albanaca radi i živi u Grčkoj, ocenili su učesnici skupa.

  Prema rečima Rice Panajotu, albanska dijaspora u Grčkoj je 2009. godine poslala matici 900 miliona evra, što je bilo oko devet odsto bruto domaćeg proizvoda Albanije u toj godini.

  Konferencija o evrointegracijama i Zapadnom Balkanu završava se danas raspravom o ulozi regionalne saradnje u procesu proširenja.

  Foto: www.guardian.co.uk

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE