Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat lekara: Formula za merenje učinka nije dobra ni za lekare ni za pacijente

  Kapitaciona formula po kojoj se sada meri učinak lekara, i po kojoj primaju platu, nepovoljna je i po lekare i po pacijente, upozoravaju iz Sindikata lekara i farmaceuta.

  Oni su danas poslali otvoreno pismo ministarki zdravlja, dr Slavici Đukić Dejanović, Predsedniku Srbije, direktoru RFZO, Odboru za zdravlje i porodicu i zaštitniku građana.

  Predstavnici Sindikata navode da izabrani lekari moraju da vode računa koliko koji lek košta, što ih dovodi u situaciju sukoba interesa, jer da bi ostvarili bolju ocenu u toj kategoriji prinuđeni su da propisuje jeftinije lekove.

  – Lekar koji propisuje skuplje i kvalitetnije lekove, ostvariće manju ocenu, što smatramo krajnje nekorektnim. Lekar bi trebalo da se pri propisivanju lekova rukovodi medicinskom doktrinom, da lekove određuje i propisuje po indikacijama, a ne da razmišlja o ceni leka. To direktno utiče na kvalitet usluge i nedopustivo je da se lekarima učinak meri na takav način. Ocenjivanjem da li je lekar racionalan ili ne, direktno se krši pravo pacijenta da dobije lek koji je najbolji za njega – objašnjava dr Dragan Cvetić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

  Površni ili savesni pregledi pacijenata

  I efikasnost je jedan od parametara praćenja kvaliteta rada, koji favorizuje kvantitet, a ne kvalitet zdravstvenih usluga, tvrde u sindikatu. Tako se može desiti da lekari u cilju ostvarivanja što bolje ocene pregledaju više pacijenata ne posvećujući im dovoljno pažnje, što će znatno uticati na kvalitet zdravstvene zaštite.

  – Konkretno, postoje određeni normativi, po kojim je tačno definisano koliko se pregleda može uraditi u jednom danu, ali parametar koji se u kapitacionoj formuli naziva efikasnost, nije prilagođen njima. Ovo za posledicu može imati da lekar koji savesno i odgovorno pregleda svoje pacijente posvećujući im pažnju i vreme, po kapitacionoj formuli bude ocenjem niskom ocenom, a lekar koji pregleda površno i samim tim ostvaruje veći broj pregleda, bude ocenjen visokom ocenom – tvrdi dr Cvetić.

  Kao još jedan od problema u sindikatu navode i da su lekari pretrpani obimnom administracijom, jer im se učinak računa samo za usluge koje su administrativno pravilno fakturisane.

  – Često se dešava da pacijent umesto da u jednom danu dobije više usluga, bude vraćan i nekoliko puta. Razlog za to je što izabranih lekar u jednom danu ne može fakturisati i preventivni i kurativni pregled. Recimo ako pacijent ima zakazan sistematski pregled ili neki drugi preventivni pregled, on istog dana ne može dobiti i terapiju, jer se lekaru neće oba pregleda fakturisati – ističe dr Cvetić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE