Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zadužili smo se još 296 miliona evra

  Skupština Srbije potvrdila je tri međunarodna finansijska ugovora, kojim je predviđeno novo zaduživanje zemlje za još 296 miliona evra.

  Skupština je usvojila Zakon o davanju garancije u korist nekoliko komercijalnih banaka po zaduženju preduzeća „Srbijagas“, u ukupnom iznosu od 190 miliona evra.

  „Srbijagas“ će kredit koristiti za održavanje tekuće likvidnosti, a izdavanje državne garanacije je predviđeno Zakonom o budžetu Srbije za 2012. godinu. Za davanje garancije za zaduživanje „Srbijagasa“ glasalo je 128 poslanika, a protiv deset poslanika.

  Krediti će biti uzeti od OTP banke (10 miliona evra), Volksbanke (70 miliona evra), Vojvođanske banke (20 miliona evra), banke Societe General (10 miliona evra), UniCredit banke (10 miliona evra), banke Amsterdam Trade (20 miliona) i Deutsche banke (50 miliona).

  Predviđeno je da svi krediti budu otplaćeni u roku od tri meseca, a godišnje kamata će biti u visini tromeseccnog EURIBOR-a plus bankarska marža od 5,98 do 7,25 odsto.

  Skupština je potvrdila i Ugovor o garanciji Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za AD Železnice Srbije, odnosno projekat rehabilitacije pruga, u iznosu od 95 miliona evra.

  Takođe, potvrđen je i Ugovor o garanciji za projekat unapređenja vodnih sistema u Subotici između i Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 11 miliona evra.

  Parlament je usvojio i sporazume vlada Srbije i Gruzije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima i vlada.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE