Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U vreme recesije otkazi se dele prvo najboljima

  Iako se čini da je u vreme krize najbolji potez da zadržite najkvalifikovanije radnike, surova istina je da je praksa upravo drugačija.

  Ovakvi podaci su u suprotnosti sa uobičajenim mišljenjem da su prvi na listi za odstrel nekvalitetniji radnici koji ujedno i teže dolaze do novog posla. Naime, u vreme krize teško do posla dolaze i visoko kvalifikovani, a njih je među nezaposlenima u turobnim ekonomskim vremenima sve više.

  Kako bi smanjile troškove kompanije će otpustiti najpre one sa najvšim platama, uprkos činjenici da se najčešće radi o najproduktivnijim radnicima. Prema nekim studijama otkazi se najpre smeše onima sa većom platom, višim stepenom inteligencije i sa dokazano većim sposobnostima, tako da oni najbolji imaju veći udeo u broju nezaposlenih nego što se misli.

  Svakako da su ovakvi radnici neophodni za oporavak kompanije, ali smanjenje prihoda obično ide i na uštrb kvaliteta radne snage. Recesija tako predstavlja najbolji momenat da zaposlite najkvalitenije ljude, ukoliko to možete priuštiti.
  I.M.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE