Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija gubi 600 miliona evra u javnim nabavkama

  Novi zakon o javnim nabavkama treba da speči korupciju zbog koje Srbija godišnje gubi najmanje 600 miliona evra,ocenjeno je danas u Skupštini Srbije.

  Novi zakon bi trebalo da taj postupak u praksi učini transparentnijim, da ojača konkurenciju i na taj način vrati poljuljano poverenje ponuđača u institucije sistema, rečeno je na prezentaciji „Korupcijske mape u javnim nabavkama“, koja je održana uz podršku OEBS-a.

  Zakon o javnim nabavkama trebalo bi usvojiti što pre, jer je od decembra prošle godine do danas za 20 odsto opao broj ponuđača na tenderima za javne nabavke, jer ponuđači imaju sve manje poverenja u sistem i zakon koji regulisu taj sistem, upozorio je direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović. Potreban je i novi akcioni plan za primenu novog zakona o javnim nabavkama, da se tačno utvrdi ko je i za šta odgovoran u tom poslu, poručio je Jovanović.

  Direktor Direkcije Narodne banke Srbije Bojan Terzić ocenio je da su najznačajnije izmene zakona o javnim nabavkama – mere za sprečavanje sukoba interesa.

  Ukoliko postoji sukob interesa postojeći ugovor naručioca usluge sa ponuđačam se ne može realizovati, naveo je Terzić, koji je koordinator tima za izradu zakona o javnim nabavkama. Terzić je dodao da je u zakonu predviđena institucija „građanskog nadzornika“, koji će biti imenovan uz uslov da ima društveni ugled i veliko iskustvo u javnim nabavkama, a njegov zadatak biće da ukazuje na slučajeve gde se sumnja da je bilo zloupotreba i korupcije u javnim nabavkama.

  U izmenama tog zakona predviđeno je da se sve nabavke objavljuju elektronski, što je važno zajedno sa delimično centralizovanim nabavkama, na lokalnom nivou i republičkom nivou, istakao je Terzić.

  Novi zakon predviđa postojanje komisije za zaštitu prava ponuđača, koja će moći da izriče kazne za naručioce nabavke, preneo je Terzić i dodao da je predviđeno i postojanje posebne službe koja će imati ulogu da proveri svrsishodnost i opravdanost javne nabavke.

  U prvoj polovioni 2012. godini bilo je 2,6 ponuđača po tenderu, što govori o malom stepenu konkurencije koja mora da se ojača, a 31 odsto javnih nabavki je obavljeno bez objavljenih javnih poziva, upozorio je Terzić.

  Ekspert Saša Varinac je upozorio da korupcija postoji ne samo u postupku prikupljanja i odlučivanja o ponudama javnih nabavki, već i u njenoj realizaciji, koji će novi zakon sprečiti. Predstavljajući „Korupcijsku mapu u javnim nabavkama“, Varinac je rekao da je u Srbiji bilo primera nabavke nepotrebnog, po sadržini, kvalitetu i količini, zbog čega se u nacrtu novog zakona posebna pažnja poklanja planiranju nabavki.

  Ukoliko se ubuduće namerno odredi nerealno niska ili previsoka cena ili se javne nabavke namerno „usitne“da bi se primenjivao postupak za javne nabavke male vrednosti, takva ponuda na tenderu ubuduće mora biti odbačena, kazao je Varinac. Novi zakon će onemogućiti naručioca da, u dogovoru sa ponuđačem, formira takvu ponudu koja favorizuje određenog ponuđača, pod izgovorom da samo on može da ispuni uslove tendera, jer se na taj način krši princip postojanja konkurencije, rekao je Varinac i dodao da novi propis sprečava zloupotrebu izuzetaka u javnim nabavkama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE