Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štednja u bankama osam milijardi evra

  Ukupna devizna štednje gradjana u Srbiji početkom novembra premašila je osam milijardi evra, saopštila je u sredu Narodna banka Srbije (NBS).

  „U 2012. godini devizna štednja je povećana za oko 400 miliona evra, uprkos negativnoj izloženosti pojedinih banaka u medijima i izrazito negativnog predstavljanja aktivnosti u prevazilaženju njihovih problema“, navodi se u saopštenju centralne banke.

  Dodaje se da devizna štednja beleži stalni rast i pored umerene konkurencije banaka kamatnim stopama, što je uočeno i povodom Svetskog dana štednje.

  „Takav kontinuirani rast devizne štednje potvrdjuje da poverenje gradjana u bankarski sektor u Srbiji, ne samo da nije narušeno, nego da se i dalje povećava“, istakla je NBS i navela da je „očito da, u odnosu na visinu kamatnih stopa, štediše prednost daju stabilnosti finansijskog sistema i bankarskog sektora“.

  Ukazano je da se sa rastom domaćih izvora finansiranja banaka, kao što su dinarska i devizna štednja gradjana, smanjuje izloženost banaka nepovoljnim tržišnim kretanjima u inostranstvu i uvećava finansijska stabilnost domaćeg bankarskog sektora.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE