Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pejsmejkere će napajati otkucaji srca?

  Uređaj koji bi se punio energijom otkucaja srca mogao bi da napaja pejsmejker i eliminiše potrebu za periodičnim operacijama radi zamene baterija, saopštili su američki naučnici.

  Testovi su pokazali da ovaj uređaj može da proizvede deset puta više energije nego što je potrebno za rad pejsmejkera.

  Određeni materijali generišu elektricitet kada im se menja oblik. Oni se koriste u nekim vrstama mikrofona za konverziju vibracija u električni signal. Istraživači sa Univerziteta Mičigen pokušavaju da iskoriste pokrete srčanog mišića kao izvor elektriciteta, preneo je BBC.

  U testovima kojima su simulirani otkucaji srca, stvoreno je dovoljno električne energije za rad pejsmejkera, a naučnici sada žele da testiraju rad uređaja na pravom srcu i ugrade ga u komercijalni model pejsmejkera.

  Dr Amin Karami rekao je na sastanku američkog Udruženja za lečenje kardiovaskularnih bolesti da baterije pejsmejkera moraju da se menjaju u proseku na svakih sedam godina.

  „Mnogi pacijenti su deca koja godinama žive sa pejsmejkerima. Zamislite koliko će operacija izbeći ako se primeni ova nova tehnologija“, rekao je dr Karami.

  Profesor Piter Vajsberg iz britanskog Udruženja kardiologa, kaže da je u poslednjih nekoliko godina ostvaren napredak u pogledu trajnosti baterija za pejsmejker, a da bi novi uređaj predstavljao još jedan korak napred.

  „Ukoliko istraživači uspeju da usavrše ovu tehnologiju i ako ona prođe kliničke testove, to bi dodatno umanjilo potrebu za operacijama zamene baterija“, rekao je Vajsberg.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE