Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Knežević: Zakon o podsticajima u poljoprivredi do kraja 2012.

  Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju trebalo bi da se za 20 do 25 dana nađe u skupštinskoj proceduri, a da do kraja godine bude usvojen, najavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević.

  Najvažnija novina koja će biti uvedena tim zakonom jeste predvidljivost ambijenta za poslovanje i planiranje poljoprivrednih proizvođača, rekao je Knežević novinarima prilikom obilaska plastenika “Sagal agrar“ u Kraljevcima kod Rume.

  „Nadristručnjaci“ ne moraju da brinu

  „Sredstva neophodna za te namene biće obezbeđena u budžetu za 2013. godinu, a “nadristručnjaci“ ne moraju da brinu o tome“, kazao je Knežević komentarišući izjave nekih eksperata da neće biti dovoljno novca za sprovođenje odredbi zakona.

  Knežević je podsetio da je Nacrt zakona o podsticajima u poljoprivredi ušao u javnu raspravu pre desetak dana, napomenuvši da rasprava traje dvadesetak dana. On je apelovao na sve da se uključe u javnu raspravu, jer će mere predviđene tim zakonom koristiti svima, od proizvođača do potrošača.

  Knežević je na kraju rekao da smo na ovaj zakon čekali dosta godina, dodavši da je jedna od osnovnih zamerki u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u 2012. godini upravo bilo to da se potezi vuku “ad hok“ i da subvencije nisu regulisane nekim zakonom, što više neće biti slučaj.

  Udruženja poljoprivrednika su ukazala da je Ministarstvo poljoprivrede odredilo da javna rasprava o tom dokumentu traja do 16. novembra, što je kratak rok da bi se uredila oblast koja je do sada bila regulisana uredbama.

  Porodično gazdinstvo – nosilac razvoja

  Asocijacija poljoprivrednika je pozvala sve poljoprivrednike da se uključe u javnu raspravu o predloženom Nacrtu zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i podrže zahtev da registrovano porodično gazdinstvo bude nosilac poljoprivredne proizvodnje i razvoja sela.

  „Ovakav zahtev ćemo uputiti i svim šefovima poslaničkih grupa Narodne skupštine“, navodi predsedavajući Upravnog odbora tog udruženja Miroslav Kiš.

  Udruženja članice Asocijacije poljoprivrednika, koje obuhvataju sve grane poljoprivredne proizvodnje, organizovaće tribine i pozvati predstavnike Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da poljoprivrednim proizvođačima protumače predložen Nacrt Zakona.

  Asocijacija ističe da ni ona ni njene članice nisu učestvovale u izradi predloženog Nacrta, ali će sve primedbe, predloge i sugestije vezane za taj Zakon dostaviti do 16. januara, Ministarstvu poljoprivrede.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE