Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Knežević: Država ne planira vraćanje dugova privredi

  Budžet za iduću godinu nije predvideo vraćanje duga privredi od 1,2 milijardi evra, izjavio je predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević.Toliko duguju privredi, prema rečima Kneževića, javna preduzeća, lokalne samouprave i država.

  Knežević je rekao da vlada ambiciozno planira da smanji budžetski deficit u narednoj godini za milijardu evra, ali da će, sa druge strane, za toliko umanjiti i tražnju.

  On tvrdi da uštede i uskladjivanje deficita budžeta na 3,6 odsto BDP – a nije realno, uz opasku da na to upozorava i Međunarodni monetarni fond (MMF), zbog čega je pregovore sa Srbijom sveo na nivo tehničkih razgovora.

  Nema govora o tome da prihodi od PDV-a budu povećani za 33 milijarde dinara sa toliko umanjenom kupovnom moći građana, niti da budžet ima skoro isti toliki prihod od poreza na dobit preduzeća, tvrdi Knežević.

  U trećem kvartalu ove godine, kako je rekao, pad bruto domaćeg proizvoda je bio 2,2 odsto, pad tražnje pet procenata, a pad prometa u maloprodajama, takođe, pet procenata.

  „Imamo sve negativne trendove i ako tome dodamo jako mali obim inostranih investicija, ne vidim na čemu onda graditi optimizam u idućoj godini“, kazao je on dodajući da imamo i visoku stopu inflacije, nestabilan kurs i dalje smanjivanje agregatne tražnje.

  Knežević je dodao da nisu realno projektovani ni troškovi koji se odnose na kupovinu roba i usluga.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE