Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 stubova biznisa

  Održan događaj „Kriterijumi poslovnog uspeha u 2023. kroz trendove 5 stubova biznisa“

  U četvrtak, 20. oktobra 2022. godine u hotelu Metropol, održan je sada već tradicionalni panel „5 stubova biznisa“ na temu „Kriterijumi poslovnog uspeha u 2023. kroz trendove 5 stubova biznisa „

  Poslednjih nekoliko godina svetsku privredu zadesilo je puno neplaniranih događaja. Kroz debatu analizirano je kako se sve ovo preslikalo na globalnu i domaću privredu, kao i koji su to potencijalni katalizatori pozitivnih privrednih kretanja.

  Postavlja se pitanje šta su glavni kriterijumi poslovnog uspeha?

  Na vrhu ove piramide poslovnog uspeha, profit polako sustiže retencija kadrova, mentalno zdravlje zaposlenih, ali i zelena transformacija. Sve ovo se reflektuje na mesto i prostor rada, upravljanje kadrovima, pravima zaposlenih, ali i finansije i investicije.

  Panelisti ovog događaja su bili: Aleksandar Hangimana, generalni direktor za JIE, Manpower, Bojan Žepinić, rukovodeći partner, TPA Srbija, Goran Živković, generalni direktor, CBS International, Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora, ProCredit banka, dok je moderator bila Ljubica Tomić, osnivač i partner, Advokatska kancelarija TSG. Komunikacioni i programski partner događaja je Business Intelligence Institute.

  „Kompanije su se suočile sa ogromnim izazovima i pretrpele su mnogo promena u proteklih nekoliko godina, a to se neće usporiti ni u 2023.godini. Prvo se desila pandemija virusa Covid-19 koja je potpuno promenila koncept poslovanja u mnogim industrijama, potom se desio i sukob u Ukrajini. Svakako, kompanija CBS International svake godine ostvaruje rast, praktično od svog osnivanja i tu uzlaznu putanju težimo da zadržimo i dalje. Da bi se to ostvarilo, u ovim izmenjenim uslovima ćemo uložiti maksimalne napore u dalje unapređenje različitih aspekata poslovanja i našeg tima. Uprkos promenama u načinu i uslovima rada, deo naših klijenata je i dalje veoma aktivan, dok se određeni broj klijenata odlučio za fazu hibernacije u novonastalim okolnostima, stoga ne očekujemo veće turbulencije na tržištu nekretnina”, izjavio je Goran Živković, generalni direktor, CBS International.

  Bojan Žepinić, rukovodeći partner, TPA Srbija, je prokomentarisao pojam  Friendshoring”kao relativno nov termin, uspostavljen u prethodnih šest meseci. „Novina koju on uvodi u odnosu na postojeći „off-shoring” je da se proizvodnja iz razvijenih zapadnih zemalja preusmerava neisključivo prema pristupačnijim lokacijama (sa manjim platama, porezima, itd.), već i da takve lokacije (države) moraju da bude politički kompatibilne sa zemljom odakle proizvodnja dolazi. Ovo je svakako posledica tekućeg geostrateškog, političkog i vojnog sukoba između Zapada i Istoka i stavljanja ekonomskih interesa iza ranije navedenih”.

  Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke a.d Beograd  je dodao da „po pravilu, projekti ili investicije koji ne mogu da istrpe značajnije oscilacije u troškovima pozajmljivanja i nisu dobro postavljeni projekti. „Ono što više utiče na odluku da li investirati ili ne, jeste investiciona klima i stepen sigurnosti i izvesnosti koje investitori imaju za dolazeći period, a imajući u vidu geopolitičku situaciju i postojeće ili potencijalne tržišne poremećaje. U ovom segmentu postoji dosta neizvesnosti u poslednjih nekoliko meseci i upravo to može da uspori ili odloži neke investicije za naredni period. Sa druge strane, svaka kriza predstavlja i šansu za nove poslovne prilike i dosta privrednika upravo u tom kontekstu mogu potražiti svoju šansu”.

   Investitori iz tzv. DACH prostora, a naročito kompanije u oblasti industrijske proizvodnja iz Nemačke, traže nove lokacije za svoju proizvodnju. Uz standardni kriterijum  cene radne snage, sada jača geografski faktor. Nearshoring proces stavlja i Srbiju u fokus za premeštanje proizvodnje (naročito iz Kine) u zemlje bliže matičnoj zemlji“ izjavila je Ljubica Tomić, osnivač i partner, Advokatska kancelarija TSG.

  Uzimajući u obzir odliv i deficit radne snage, ali i potencijal „uvoza“ radne snage, Aleksandar Hangimana, generalni direktor za JIE, Manpower, je izjavio da „još uvek ne postoji sistemsko rešenje za uvoz radne snage, jer je ovaj model za sada rezervisan samo za pojedine industrije. Gotovo da ne postoji radna pozicija za koje nam kandidati nisu dificitarni, te je integralan pristup ovom problemu izuzetno važan. Za početak, bilo bi korisno fokusirati se na zadržavanje profila koji imaju širi društveni značaj kao što je medicinsko osoblje“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Manpower

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE