Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović: Najmanje 20 milijardi evra za dovoljno struje

  Zemlje jugoistočne Evrope nemaju dovoljno struje i procenjuje se da će biti potrebno najmanje 20 milijardi evra investicija s ciljem obezbeđivanja dovoljne količine električne energije, izjavila je ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović.

  Ona je rekla da sve zemlje u regionu konačno shvataju potrebu da se energetski povežu jedne sa drugima.

  Napominjući da je nedavno usvojena Energetska strategija jugoistočne Evrope, Mihajlovićeva je rekla da je svaka zemlja u regionu dostavila svoje projekte, a Srbija je podnela projekte za elektranu Đerdap tri i elektrane na srednjem toku Drine.

  Ona je na pitanje kada će se projekti iz regionalne strategije sprovoditi i koje su zemlje projektni partneri Srbije odgovorila da je Srbija već razgovarala sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom koji su njeni prirodni partneri.

  „Razgovarali smo o projektima na srednjem toku Drine sa Republikom Srpskom. Ovo je već predviđeno u energetskom sporazumu koji smo potpisali sa Italijom, a koji bi trebalo da uskoro bude ratifikovan“, rekla je Mihajlović.

  Ona je dodala da će Srbija verovatno sarađivati sa Crnom Gorom na projektima Brodarevo jedan i dva, ali nije mogla da kaže detalje.

  „Imamo projekte koje treba sprovesti na srednjem toku Drine za izgradnju četiri hidroelektrane. Osim toga, postoje projekti poput izgradnje malih elektrana“, navela je Mihajlović.

  Ona je izrazila nadu da će potreban novac moći da se obezbedi kroz javno-privatno partnerstvo.

  „Bez mreže ili relevantnih objekata, bićemo isključeni iz energetskog tranzita“, ocenila je Mihajlović za mesečni magazin „Kord“ koji izlazi na engleskom jeziku u Beogradu, a namenjen je diplomatskim, političkim i poslovnim krugovima.

  Prema njenim rečima, realno je očekivati da će izgradnja novog termobloka B 3 od 700-megavata u Termoelektrani Nikola Tesla /TENT/ u Obrenovcu započeti u periodu u naredne tri godine.

  „Uskoro ćemo znati da li će firma `Edison` potpisati sporazum o izgradnji termoelektrane Kolubara B i početi sa radovima. Realno je očekivati da će ne samo memorandum, nego i ugovor biti potpisan o izgradnji hidroelektrane Đerdap tri, kao i hidro-elektrane Bistrica“, dodala je ona.

  Savet ministara Energetske zajednice jugoistočne Evrope usvojio je u Budvi polovinom oktobra Energetsku strategiju koja, između ostalog, treba da identifikuje prioritetne investicije u energetiku u regionu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE