Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Jagodini setva na 22.000 hektara

  Poljoprivrednici šest opština Pomoravskog okruga zasejaće ove jeseni pšenicom i drugim ozimim žitaricama oko 22. 000 hektara, a setva je završena na preko 80 odsto planiranih površina.

  „Plan je da se zaseje 14.000 hektara pšenicoma a biće zasejano 20 odsto više, i ostalim žitaricama: ječam, tritikale, ovas. . . oko 8.000 hektara“, rekao je stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe u Jagodini Miodrag Simić.

  Poljoprivrednici ove jeseni više seju od planiranog jer je cena pšence dobra, a i zato što je sav posao „mašinski“, malo je ljudskog rada, ocenio je Simić.

  Bilo je dovoljno reprodukcijskih materijala, semenske pšenice domaćih i stranih sorti, mineralnih đubriva, gro setve je obavljen u optimalnom roku, dodao je on. Ono što nije dobro, zbog nestašice novca, gotovo 50 odsto površina je zasejano „semenom sa tavana“ i to će se odraziti na prinose, istakao je Simić i objasnio, „ljudi jedne godine kupe seme, a onda pšenici koji su od njega dobili seju druge godine“.

  Kiša koja je poslednja dva dana pala, 20 litara po kvadratnom metru, je dobrodošla za klijanje već posejanog, ali i za obradu zemljišta, istakao je Simić i pozvao poljoprivrednike da iskoriste vikend, „kada se prognozira lepo vreme, da iskoriste za obradu i da završe setvu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE