Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija i Brazil izgubili trgovinske povlastice kod EU

  Više zemalja u brzom razvoju poput Brazila, Rusije i država u Persijskom zalivu su izgubile privilegovani pristup tržištu Evropske unije sa 500 miliona potrošača, saopšteno je u Briselu, budući da je taj blok preusmerio preferencijalni tretman na siromašnije zemlje.

  Evropska komisija je juče objavila revidirani spisak zemalja koje imaju pravo na smanjenu carinsku stopu ili bescarinski izvoz na to najveće svetsko potrošačko tržište, prenela je agencija AFP.

  „Novi program će biti usmeren ka manjem broju zemalja kako bi se obezbedilo da pomoć dobiju baš one države kojima je ona najpotrebnija“, saopštila je Komisija.

  Novi Opšti sistem povlastica (GSP) će stupiti na snagu 1. januara 2014. godine, a pokrivaće 89 zemalja, od čega se 49 smatra najmanje razvijenim državama u svetu. Među njima su 33 države u Africi, deset u Aziji, pet u Pacifiku, kao i Haiti.

  Još 40 zemalja sa „niskim i srednje niskim prihodima“, uključujući Kinu, Indiju, Iran, Irak i Siriju, takođe se nalazi na listi država koje imaju pravo na trgovinske povlastice Evropske unije.

  Na listi se više ne nalazi 20 zemalja koje Svetska banka već tri godine zaredom proglašava privredama sa „visokim ili srednje visokim prihodima“.

  Među njima su veoma bogati Saudijska Arabija, Brunei, Makao i pet zemalja u Persijskom zalivu, kao i one sa srednje visokim prihodima uključujući Argentinu, Brazil, Kubu, Urugvaj, Venecuelu, Belorusiju, Rusiju, Kazahstan, Gabon, Libiju, Maleziju i Palau.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE